• Vlasnici izbacuju rotvajlere na ulicu zbog nesreće u Senti u kojoj su dečaka usmrtili psi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Predstavnici Udruženja za brigu o životinjama „Beta“ iz Zrenjanina tvrde da je nakon događaja u Senti, gde su rotvajleri rastrgli četvorogodišnjeg dečaka, došlo do masovnog napuštanja pasa te i drugih velikih rasa.
     
    Kako za Blic priča Gorana Belić iz „Bete“, za samo dva dana dobili su desetak poziva građana sa zahtevom da od njih preuzmu vlasničke rotvajlere kao i par poruka od ljudi koji su ih obavestili da su odneli svoje pse u gradsko prihvatilište i ostavili ih tamo.
     
    „U kontaktu smo sa nadležnima iz zrenjaninske Zoohigijene, gde su nam rekli da trenutno imaju čak pet rotvajlera i dva šarplaninca. Od tog broja, dva rotvajlera su pokupljena sa ulice jer su ih vlasnici napustili, a ostale su doneli i ostavili. Ne znam šta je strašnije – to što su tako velike pse pustili na ulicu ili to što su svoje pse doneli i ostavili“, priča Belić.
     
    Kaže da su u telefonskom razgovoru uspeli da ubede nekoliko građana da ne ostavljaju pse i da ne moraju da ih napuštaju zbog jednog izdvojenog incidenta koji nema veze sa njihovim ljubimcima.
     
    „Ne znam kakvo je ovo ludilo ušlo u ljude. Jedino pitanje koje mi se nameće jeste: Zašto? Zašto se odričete svojih pasa, svojih prijatelja, svojih zaštitnika koji su vas toliko godina verno služili? Zašto ih sad kažnjavate i lišavate ih doma, izbacujete na ulicu i zovete zoohigijenske službe da ih odvedu bez razloga? Ako su neki psi napali dete, ne znači da će i vaš“, poručuje sagovornica Blica.
     
    Prema njenim rečima, članovi udruženja nisu hteli ništa da objavljuju iz obzira prema detetu i roditeljima, ali napominje da se takve stvari nikad ne dešavaju iz čista mira.
     
    „Psi su očigledno bili korišćeni za okot, zatvarani i držani u boksevima, a prema nekim informacijama i izgladnjivani“, ističe.
     
    Dodaje da su rotvajleri jedna od najvernijih porodičnih rasa i da spadaju u rasu koja je odana.
     
    „Nemojte ih kažnjavati bez ikakvog razloga, zbog napada nekog drugog psa koji se desio tamo negde i pod ko zna kojim uslovima. Svi koji ste svoje pse izbacili napolje ili odneli negde, idite odmah po njih i vratite ih njihovim kućama dok ne bude kasno“, poručuje sagovornica Blica.
     
    Veterinar Srećko Radojičić kaže da vlasnici prema velikim rasama pasa treba da imaju i veću odgovornost i posvećuju im veću pažnju. Ipak, naglašava da nijedan pas nije rođen kao agresivan, već da se agresija kod pasa stvara.
     
    „Uvek je krivica u vlasniku psa što se tiče socijalizacije, posvećenosti životinji. Treba raditi na podizanju svesti ljudi, pogotovo u urbanim sredinama, npr. u parkovima gde ima veći broj ljubimaca i prolaznika. Svaki vlasnik svog ljubimca mora da drži na povocu i da ima kontrolu“, ističe Radojičić. 
     
    Zakonom o dobrobiti životinja predviđene su kazne od pet do pedeset hiljada dinara za fizičko lice koje se ne pridržava pravila o zaštiti životinja, međutim primat treba dati podizanju svesti pre nego kaznama. 

    Predstavnici Udruženja za brigu o životinjama „Beta“ iz Zrenjanina tvrde da je nakon događaja u Senti, gde su rotvajleri rastrgli četvorogodišnjeg dečaka, došlo do masovnog napuštanja pasa te i drugih velikih rasa.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]