• Voda u Srbiji mikrobiološki neispravna u 14 mesta, evo kako su kotirane opštine u Južnom Banatu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Voda iz gradskih vodovoda je za 2020. godinu ocenjena kao mikrobiološki neispravna u 14 mesta, dok je 12 gradskih vodovoda imalo fizičko-hemijski neispravne uzorke, javlja Radio Slobodna Evropa pozivajući se na godišnju analizu državnog Instituta za javno zdravlje Batut.

    Kako se navodi, gotovo 700.000 ljudi u Srbiji živi u gradskim naseljima sa neispravnom pijaćom vodom.

    Čak 21 grad u Srbiji nije imao ispravnu vodu – ni mikrobiološki, ni fizičko-hemijski, prenosi RSE.

    Vojvodina stoji najgore, jer od ukupno 47 gradskih naselja sa neispravnom vodom, 29 se nalazi u Vojvodini.

    Batut je vodi dao ocenu ’mikrobiološki neispravna’ ako više od pet odsto ispitivanih uzoraka iz jednog vodovoda na godišnjem nivou nije odgovaralo pravilniku o mikrobiološkoj ispravnosti. 

    Ukoliko više od 20 odsto ispitanih uzoraka iz jednog vodovoda na godišnjem nivou nije odgovaralo pravilniku, voda je ocenjena kao fizičko-hemijski neispravna

    U Južnom Banatu, kada je u pitanju fizičko-hemijska neispravnost, najlošiji kvalitet vode piju stanovnici Plandišta (93%), a visoko kotirane su i opštine Alibunar (58%), Bela Crkva (41%) i Kovačica (25%). Kada je u pitanju mikrobiološka neispravnost u Južnobanatskom regionu je vodeća Bela Crkva (8%).

    Prema ovim kriterijumima voda u pančevačkom vodovodu je dobrog kvaliteta.

     

     

    Voda iz gradskih vodovoda je za 2020. godinu ocenjena kao mikrobiološki neispravna u 14 mesta, dok je 12 gradskih vodovoda imalo fizičko-hemijski neispravne uzorke, javlja Radio Slobodna Evropa pozivajući se na godišnju analizu državnog Instituta za javno zdravlje Batut.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija