• Vreme je za zimske gume

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od 1. novembra obavezna je upotreba zimskih guma, ali je podjednako važno i da dubina proreza na tim gumama ne bude manja od četiri milimetra.

     

    Ovo se ističe zbog toga što sigurno ima vozača kojima su se zimski pneumatici istrošili, otkad je 2012. godine i Pravilnikom o tehničkim uslovima za vozila uvedena ova obaveza.
     
    Zimske gume su važne jer letnje na temperaturi ispod sedam stepeni gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje na asfalt. Nasuprot letnjim, dubina kanala na šarama guma za zimu je veća i ima ih mnogo više, dok u gazećem sloju gume takođe ima više malih kanala. Sve to zajedno obezbeđuje dobro prijanjanje za asfalt, ali i dosta kraći zaustavni put, što garantuje veću stabilnost vozila i sigurnost vozača.
     
    Kad je reč o kvalitetu guma, zimi je bolje imati zimske gume od univerzalnih, koje takođe zadovoljavaju zakonske kriterijume. One se mogu koristiti tokom cele godine i dovoljno je da na sebi imaju simbol pahuljice, planine ili oznaku M+S. Međutim, iako imaju šaru koja je na zlatnoj sredini između letnjih i zimskih, iako su fleksibilne na niskim temperaturama, vulkanizeri ipak savetuju posedovanje dva odvojena kompleta guma.
     
    Oscilacija u temperaturama je ogromna, leti je i do 50 stepeni, dok se zimi spusti ispod minus 10. Zbog toga je teško da isti pneumatik da dobre rezultate na vrelom asfaltu, po kiši, snegu i ledu.
     
    Generalni direktor Auto-moto saveza Srbije Predrag Đurđev kaže da bi vozači, pored zakonske obaveze, trebalo da zamene gume i zbog svoje, ali i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

    Od 1. novembra obavezna je upotreba zimskih guma, ali je podjednako važno i da dubina proreza na tim gumama ne bude manja od četiri milimetra.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]