• Vučić danas razgovara sa Putinom o važnim pitanjima, tražiće još gasa

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će danas ponovo razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o novim količinama gasa od januara, kao i drugim važnim pitanjima.

    Vučić je za TV Prva rekao da se gas ne može kupiti za manje od 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara na berzi, a da Srbija ima osnovnih šest miliona za 270 dolara.

    „Imaćemo i više od šest miliona. Zato ću danas ponovo da razgovaram sa Putinom da tražim još“, rekao je Vučić. 

    Naravno da Rio Tinto zastaje, kad smo doneli takve odluke

    Predsednik Srbije je izjavio da je tačno da Rio Tinto zastaje sa projektom Jadar zato što je država donela takve odluke.

    „Naravno da se zastaje sa projektom Jadar, kako da ne zastanete i kako da ne stojite kada smo doneli odluke zbog kojih moraju da stoje. Naravno da stoje“, rekao je Vučić na pitanje da li je tačno to što Rio Tinto kaže da zastaje sa projektom Jadar.

    Predsednik je istakao da će ponovo otići da razgovara sa ljudima iz Gornjih Nedeljica i Donjih Nedeljica i ostalih sela u dolini Jadra kako bi ponovo sa njima razgovarao i uverio se da li je sve ispunjeno od onoga što je dogovoreno sa njim.

    Vučić je naglasio da se trafo stanica ne gradi, kao što neki lažu, zbog Rio Tinta već da bi ti građani imali bolje snabdevanje strujom.

    Ponovio je da će građani u Srbiji ove zime imati dovoljno struje i gasa i da ne treba da brinu, jer imaju dobru i ozbiljnu državu, ukazao je Vučić.

    On je rekao i da će se oni koji nisu bili dovoljno odgovorni suočiti sa posledicama.

    Potvrdio je da je njegova nedavna izjava značila istinu i da direktor EPS-a Milorad Grčić više neće biti na čelu tog preduzeća.

    Kazao je i da elektroenergetski sistem u Srbiji sada radi punim kapacitetom, kao i da TENT B1 sa 650 megavata instalisane snage radi maksimalnim kapacitetom.

    Vučić je rekao da je sa električnom energijom bilo problema, jer je bilo neodgovornosti i da se oni koji su trebali nisu pripremili na vreme.

    Istakao je i da se u Srbiji trenutno proizvodi 108 hiljada megavat sati struje, a dnevna potrošnja je 120 hiljada megavata.

    „Dakle mi smo 90 odsto pokrili sopstvenom proizvodnjom“, rekao je Vučić navodeći da se za uvoz troši dva, tri miliona evra dnevno, ali da naš budžet to može da izdrži jer Srbija ima dobru finansijsku situaciju.

    On je dodao i da Priština izdvaja 20 miliona evra, a oni pokrivaju četiri puta manji energetski prostor.

    „Reč je o ogromnom novcu koji se troši za struju i gas, i to samo najsnažnije ekonomije mogu mogu da izdrže“, rekao je Vučić.

    Na pitanje da li će se ponoviti situacija od pre dve nedelje on je rekao da ni tada nije bilo „blekauta“ i da većina građana nije ni osetila probleme, već je bez struje ostalo samo 1,6 odsto potrošača.

    Oni će zato platiti pola računa u znak izvinjenja i zahvalnosti, dodao je Vučić napominjući da je pre dve godine bilo većih isključenja nego sada.

    Dodao je da je u Srbiji sada lestvica visoko podignuta jer je vanredna situacija iako 1,6 posto ljudi nema struju 24 sata.

    Vučić je čestitajući Badnje veče i Božić po gregorijanskom kalendaru rekao da će struje biti dovoljno za sve predstojeće praznike.

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će danas ponovo razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o novim količinama gasa od januara, kao i drugim važnim pitanjima.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]