Srbija

Vučić danas stupa na dužnost predsednika Republike Srbije

Pančevo, Sre, 31/05/2017 - 07:34
Aleksandar Stojković

Dosadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić položiće danas zakletvu pred poslanicima Skupštine Srbije i stupiti na dužnost predsednika Republike Srbije. 

Zakletvu će položiti u Narodnoj skupštini oko 12:00 sati, nad Ustavom, čiji je poseban primerak napravljen za ovu priliku, a ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalaziće se i verna replika Miroslavljevog jevanđelja. Vučić će zakletvu položiti držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji će mu dati predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić. 

Prema Ustavu Srbije, predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije. U njegove nadležnosti spadaju predstavljanje države u zemlji i inostranstvu, proglašavanje zakona, predlaganje kandidata za predsednika Vlade Srbije, nosioca funkcija, da postavlja ambasadore, prima akreditivna i opozivna pisma, daje pomilovanja i odlikovanja. Predsednik Republike komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije. Vučić je juče predsednici Skupštine podneo ostavku na mesto premijera, koju će Maja Gojković, kako je najavila, na posebnoj sednici pročitati. Pošto Skupština konstatuje ostavku, Vladi prestaje mandat i počinje da teče rok od 30 dana za izbor nove vlade. Marketing

Najnovije vesti