• Vučić: Obezbedićemo se gasom na dugi period

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Aleksandar Vučić poručio je u Bugarskoj da zahvaljujući gasovodu Balkanski tok, Srbija biti obezbeđena gasom na dugi period. Bugarski premijer Bojko Borisov ističe da će generacije koje dolaze moći da imaju finansijske koristi.

    Srpski predsednik je rekao da je sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim obišao dva važna zajednička projekta, završetak auto-puta između granice dve zemlje i Sofije i trasu budućeg gasovoda „Balkanski tok“. 

    Borisov: Transport gasa Balkanskim tokom biće fer i transparentan

    Bugarski premijer Bojko Borisov poručio je da će transport gasa Srbiji biti fer i transparentan. On je uveren da će taj projekat biti realizovan, pošto obezbeđuje diversifikovan transport gasa za ceo region i dodao da će Bugarska „transparentno, fer i pošteno, pred očima Evropske komisije, tranzitirati gas i za Srbiju“.

    Na pitanje bugarskih medija kolika je šansa da se taj projekat sprovede, pošto u Stejt dipartmentu kažu da je opasan transfer ruskog gasa, Borisov je kazao da je o Balkanskom toku lično razgovarao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i najvišim zvaničnicima SAD.

    „I onda bismo imali sve vreme auto-put Beograd-Sofija, za tri sata. To je nešto što ni Srbi, ni Bugari mnogo decenija nisu mogli ni da sanjaju, rekao je Vučić u obraćanju novinarima. 

    Dodao je da je izgradnja „Balkanskog toka“ od suštinskog značaja za budućnost Srbije i Bugarske.

    „Nisam siguran da ljudi u obe zemlje razumeju sada značaj te investicije. Izgradnja ovog gasovoda će za obe zemllje značiti rast ekonomije i indsutrijske proizvodnje, kao i obezbeđivanje gasa za domaćinstva na dugi period, koji je jedan od najvažnijih energenata“, naveo je Vučić.

    Istakao je da gasovod ima, kako je rekao, strateški i dubinski značaj za napredak investicija u obe zemlje.

    „Video sam kakvom brzinom se radi i koliko kvalitetno to rade Bugari i nadam se da ćemo u kratkom vremenskom periodu završiiti povezivanje bugarskog gasovoda sa srpskim gasovodom na teritoriji Zaječara“, kazao je Vučić i dodao da će Srbija uskoro izgraditi i gasni interkonektor od Niša ka Bugarskoj, uz finansijsku podršku EU.

    „Zahvalan sam Bojku Borisovu, jer sam danas video više nego u svim ranijim putovanjima“, konstatovao je Vučić.

    Vučić je zahvalio Borisovu na podršci Srbiji na evropskom putu, što, kako je rekao, nije uvek lako, i dodao da je Bojko nosilac najvišeg ordena Republike Srbije i da ima obavezu da pomaže Srbiji.

    Zahvalio je premijeru Bugarske, što je, kako kaže, uložio mnogo truda, energije i entuzijazma u pravljenje najboljih mogućih odnosa Srbije i Bugarske, i Srba i Bugara.

    Istakao je da Srbija doživljava Bugarsku kao istinski prijateljsku zemlju, a bugarski narod kao bratski.

    Predsednik je istakao da je od danas otvorena granica između Srbije i Bugarske, i da građani obe zemlje nemaju obavezu karantina.

    Istakao je da u budućnosti očekuje još bolju saradnju sa Bugarskom, kao i još veću trgovinsku razmenu, koja je prošle godine iznosila 1,4 milijardi evra. 

    Borisov: Generacije Srba i Bugara imaće finansijsku korist

    Bugarski premijer Bojko Borisov poručio je da će gasovod „Balkanski tok“ biti od koristi za obe zemlje i da će generacije koje dolaze moći da imaju finansijske koristi.

    Kazao je da se projekat sprovodi uz pomoć Evropske komisije, poštujući sve zahteve Trećeg liberalizacionog paketa, „uz aplauze Beograda, Moskve i SAD“.

    „Pokazao sam srpskom predsedniku novo proširenje na kojem radimo. Radimo na dve velike kompresorske stanice koje će raditi pod pritiskom od 64 bara. Do sada je bila propusnost 22 bara, a biće do 70 bara, kako bi naši srpski prijatelji mogli da uzimaju taksu na tranzit uz veću propusnost“, objasnio je Borisov.

    Ukazao je da se radi i na interkonektoru sa Grčkom, te da će čitav projekat Balkanskog toka garantovati diverzifikaciju, jer će kroz gasovod moći da prolazi ruski, američki, katarski, turski i gas iz drugih delova sveta.

    Ukazao je da je koronavirus doveo do kašnjenja projekta za dva do tri meseca, i najavio da će u oktobru stići kompresori za kompresorske stanice koje su obišli.

    Koronavirus je, istakao je, odneo mnogo ljudskih života, naneo veliku štetu po ekonomiju u celom svetu, ali je sada došlo vreme da se srpski i bugarski narod ponovo druže i posećuju.

    „Nismo uzalud izabrali 1. juni, Dan deteta, za ovu posetu. Mi smo velika deca, volimo da se igramo. Tako smo se vozili helikopterom i posle džipom. Bilo je izuzetno prijatno. Simbolično time ukidamo karantin. I nadam se da ćemo uz svu simboliku uspeti da zaboravimo krizu kovid 19“, rekao je Borisov.

    Preneo je i da se današnja poseta predsednika Srbije završava odavanjem pošte Svetom Savi u Velikom Trnovu.

    Predsednik Aleksandar Vučić poručio je u Bugarskoj da zahvaljujući gasovodu Balkanski tok, Srbija biti obezbeđena gasom na dugi period. Bugarski premijer Bojko Borisov ističe da će generacije koje dolaze moći da imaju finansijske koristi.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]