• Vučić položio zakletvu za drugi predsednički mandat

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu za drugi predsednički mandat.

    „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti. Tako mi bog pomogao“, rekao je Vučić na polaganju zakletve, što su poslanici pozdravili dugim aplauzom.

    Nakon toga je otpevana državna himna „Bože pravde“.

    Vanrednoj sednici skupštine predsedavao je Ivica Dačić, a prisustvovali su bivši predsednik Tomislav Nikolić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, državni funkcioneri, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici tradicionalnih verskih zajednica i crkava.

    Kada je predsednik Skupštine Srbije pročitao koliko je Vučić osvojio glasova na izborima, poslanici starog saziva su bučno aplaudirali.

    Aleksandar Vučić drugi put je izabran za predsednika u prvom krugu izbora 3. aprila, kada je osvojio 2.224.914 glasova, što je oko 59 odsto.

    Vučić je zakletvu za prvi mandat položio pre tačno pet godina, 31. maja 2017. godine, a prvi put se osim na Ustavu, predsednik zakleo i na Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu.

    Prema zakonu, niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsednika Republike, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat. Članom 115. Ustav Srbije propisano je da „Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost“.

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu za drugi predsednički mandat.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]