• Vučić, Rusija i Ukrajina: Pozicija Srbije teža posle izjava Putina o Kosovu, ostajemo snažno na evropskom putu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Srbije u obraćanju javnosti rekao da se država ne odriče prijatelja na Istoku, ali da će prevashodno voditi računa o sopstvenim interesima.

     

    Srbija će u predstojećem periodu biti pod mnogo većim pritiscima da prizna nezavisnost Kosova da bi Zapad mogao da kaže Moskvi da slučaj Kosova nije sličan ukrajinskom Donbasu, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik države, a prenoosi BBC

     



    On je kazao i da je pozicija Srbije „promenjena na lošije“ posle izjave ruskog predsednika Vladimira Putina kojom je doveo u vezu pitanje Kosova sa statusom Donjecka i Luganska u Ukrajini.

    Tvrdi da ruski lider „nije imao posebnu nameru da našteti Srbiji“, već da je želeo da zaštiti sopstvene interese.

    „Putin, želeći da zaštiti ruske interese, našao je političko-pravni osnov za upad u Ukrajinu koji štiti odlukama Međunarodnog suda pravde i presedanima koje su počinile zapadne zemlje na teritoriji Srbiji.

    Danas se događa to da, šta god govorili na Zapadu, oni znaju da tvrdnja o presedanu iz 2010. nije naivna, i da je Putin povukao argument koji nije lagan, iako će na Zapadu reći da to nije isto“, naveo je Vučić.

    Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti, 23 godine se zalaže za poštovanje Rezolucije 1244.

    Ta rezolucija je potvrdila „privrženost svih država članica (Ujedinjenih nacija) suverenitetu i teritorijalnom integritetu Savezne Republike Jugoslavije“, države koja više ne postoji, ali je naložila povlačenje vojske i policije sa Kosova i Metohije, stavljajući ovu teritoriju pod međunarodnu upravu.

    Rezolucija je doneta posle NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine.

     

    ‘Putinova argumentacija nije slaba’

    Putinova argumentacija „svakako nije slaba“, naveo je Vučić, rekavši da Srbija „dolazi u problem jer će ceo Zapad tražiti od Beograda da brzo ide ka priznanju nezavisnosti Kosova da bi mogli ruskom predsedniku da kažu da to nije isti slučaj i da i on to može da kaže ako bi se dogovorio sa Ukrajinom“.

    „Jer ako imate saglasnost dve volje i dobijete saglasnost Srbije za to, onda više ne postoji pravni presedan i to više nije ni sličan, a kamoli isti slučaj“, dodao je.

    Vučić je rekao da su mu „svi evropski lideri“ rekli da je Putin u njihovim međusobnim razgovorima „insisitirao na slučaju Kosova“.

    „To ne znači da će Rusija da prizna Kosovo, neće, niti mislim da će nešto bitno da se desi po tom pitanju, nego ćemo mi biti pod velikim pritiskom da Putin ne bi mogao da koristi argument Kosova“, naveo je Vučić.

    On je kazao i da dijalog sa Prištinom „gotovo da ne postoji“ i dodao da je njegov ovonedeljni sastanak u Berlinu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem bio „samo pokušaj dijaloga“ jer predstavnici Prištine „nijednog trenutka nisu želeli dijalog“.

    Beograd će snažno i momentalno odgovoriti ako Priština prekrši vašingtonski sporazum i zatraži prijem u međunarodne organizacije.

    „Naš odgovor se neće ticati saopštenja kao 2008. i 2004. ali ni oružja, nego naše snažne diplomatske ofanzive. Pokazaćemo zube mnogi snažnije nego što su mislili“, kazao je Vučić.

    Vašingtonski sporazum imao je kratak tekst i mnoštvo raznolikih odredbi, a potpisan je u Beloj kući septembra 2020.

    Jedna od njih bio je i jednogodišnji moratorijum na pokušaje Kosova da se učlani u međunarodne organizacije, kao i na akcije Srbije da to blokira.

    Rok je istekao septembra 2021.

     

    Srbija želi da bude deo evropskog društva

    Predsednik je podsetio da je, prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, većina građana Srbije protiv pristupanja Evropskoj uniji (EU) po prvi put u istoriji evrointegracija i najavio da će Srbija nastaviti da se približava Evropi uprkos tome“.

    „Mi želimo da budemo deo evropskog društva, moramo da vodimo računa o našim interesima, sopstvenoj budućnosti i budućnosti naše dece“, rekao je Vučić.

    Ipak, „Srbija neće gasiti prijateljstva na Istoku“, rekao je.

    Kako je istakao, Srbija najveću spoljnotrgovinsku razmenu ostvaruje sa EU i dobija evropske investicije.

    Srbija je vojno neutralna i tako će ostati „osim ako većina bude za neku drugu odluku“, naveo je Vučić.

     

    Rezerve hrane dovoljne

    Srbija ima „dovoljne, velike“ zalihe pirinča, ulja, kukuruza, pšenične, šećera, pasulja, sardina i kuhinjske soli.

    „Što se hrane tiče, nema nikakvih problema, a u stanju smo da obezbedimo gotovo ceo region“, naveo je Vučić.

     

     

    Predsednik Srbije u obraćanju javnosti rekao da se država ne odriče prijatelja na Istoku, ali da će prevashodno voditi računa o sopstvenim interesima.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija