Aleksandar Vučić
Srbija

Vučić u Budimpešti: U slučaju Srbije pitanje nataliteta je pitanje opstanka

Izvor: 
RTV/Tanjug Čet, 23/09/2021 - 18:39


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Budimpešti da će pitanje demografije uskoro postati najvažnije političko pitanje.

Vučić je, na Četvrtom demografskom samitu, kazao da je u slučaju Srbije, ali i mnogih država regiona demografsko pitanje - pitanje nataliteta, pitanje opstanka.

Istakao je da je Srbija, na osnovu primera Mađarske, uvela veliki broj mera, a od prošlog učešća na Samitu u Budimpešti, i da se već vide neki rezultati.

Rekao je da se nada većim rezultatima, ali da to nije nešto što se vidi iz dana u dan.

Vučić je dodao da su planovi Srbije nepromenjeni, te da će se nastaviti sa pružanjem podrške rađanju dece.

Ilustrujući aktuelnu situaciju u kojoj se svi nalazimo, Vučić je naveo da, ako se pogledaju društvene mreže, više bi "lajkova" dobila slika jednog lepog psa, nego deteta.

"Ja govorim nešto što je maltene zabranjeno, ali samo testirajte to što kažem. Danas je nekulturno govoriti o svojoj deci, porodici, porodičnim vrednostima, jer onda vređamo one druge, ali je vrlo kulturno da govorimo o tome kako smo frizirali kućnog ljubimca. Ovo nije vickasto, meni je žao što idemo u tom pravcu", rekao je Vučić.

On je primetio da se svi suočavamo sa nečim što je u stalnoj suprotnosti, sa liberalnim političkim marksizmom koji nas konstantno primorava da slušamo nove teorije koje će menjati naše živote, ali tako da ih izgubimo.

"Pre 10 godina, vladavina prava bilo je jedino pitanje kojim smo se bavili. Nastala je logika, koja je korišcena protiv onih koji su bili neposlušni, a onda je pojavilo pitanje klimatskih, ekoloških promena. Normalno je da SAD i Kina razgovaraju o tim pitanjima, ali koliko je to zanimljivo za Mađarsku i Srbiju? Da li je to najvažnije pitanje? Važnije od nataliteta, demografskih pitanja, buducnosti naše dece?", rekao je Vučić.

On je upitao i postoji li išta važnije od dece i istakao da treba stvoriti platformu koja će obezbediti i opstanak i preživljvanje država.

Ukazao je da je pre 20 godina Evropa je imala 20 odsto udela u svetskom ekonomskom rastu, a danas je to 10 odsto, dok će, kaže, za pet godina biti sedam odsto.

"Ako govorimo o demografskim parametrima, za 30 godina Nigerija, jedna africka država, imaće više stanovnika nego cela EU, ili više žitelja nego SAD", primetio je Vučić i dodao da će oni samo time steći prednost koju nećemo moći da sustignemo.

Zato bi, kaže, morali da vučemo poteze i da se okrenemo ka budućnosti, koja će održati naše nacije živim.

Vučić je dodao i da je u Mađarsku došao da čuje i nauči još nešto novo, što bi bilo korisno.

Mađarska ministarka za porodicu Katalin Novak najavljujući Vučićevo obraćanje, apostrofirala ga je kao hrabrog rukovodioca, koji se bori za bolju demografsku sliku, kao i da su zahvaljujući njemu danas mađrsko-srpski odnosi odlični.

Uskoro predstavljanje mera demografske politike

Vučić je najavio i da će u narednih mesec dana izaći sa merama natalitetne demografske politike i izrazio uverenje da će građani biti zadovoljni merama koje će vlasti u Srbiji izneti.

"Ako nešto nema taktičko ili kratkoročno dejstvo ono nije predmet interesa ljudi. Demografija i pitanje rađanja dece je suštinsko pitanje opstanka Srbije, ali i njenog napretka, ekonomskog razvoja. Bez ljudi ne možemo da imamo veći BDP, da napravimo ništa, uradimo ništa", naglasio je on u izjavi novinarima.

Vučić je kazao da je dobro što je takva tema pokrenuta na ovako važnom forumu kao što je Budimpeštanski.

Rekao je da je ministar za brigu o porodici Radomir Dmitrović već podneo premijerki i njemu predlog mera.

"Čini mi se da je dosta radio. Ali ne smemo da pokažemo te mere, jer ćete reći zašto niste sve te mere prihvatili, ali toliko novca ne možemo da pronađemo. Jedan deo tih mera prihvatimo i uradićemo sve što možemo da podignemo natalitet", rekao je on.

Naglasio je da koliki god bio mortalitet, najvažniji je natalitet, jer se time podiže sve, poboljšava ekonomska pozicija.

 
MarketingNajnovije vesti