• Vučić: U junu ništa u pogledu evrointegracija, polažem nade u decembar

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na Globsek forumu u Bratislavi da se u junu neće desiti ništa u pogledu evropskih integracija Zapadnog Balkana i da nade polaže u decembar.

    Vučić je tokom razgovora „EU i Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost“ rekao da je Srbija zahvalna jer je EU uvek pomagala u krizama i u poplavama i u migrantskoj krizi, ai da je potrebno da se vidi odlučnost članica EU i Brisela u pogledu evrointegracija.

    Pitanje je da li stvarno računate na nas, rekao je Vučić.

    On je istakao kako ne očekuje da će se u junu nešto desiti u pogledu evrointegracija Zapadnog Balkana i da, ako neko nešto dobije to će biti Ukrajina, Gruzija i Moldavija, ali ne veruje da će biti promena u statusu Severne Makedonije i Albanije, kao i da se „ništa neće desiti“ sa Srbijom i Crnom Gorom.

    „Moramo da uradimo mnogo stvari pre decembra. Polažem mnogo nade u decembar. Do tada možemo da radimo domaći. Nadam se da će situacija u Evropi biti čistija do tada, pre svega između Berlina i Pariza, tada možemo nečemu da se nadamo“, rekao je Vučić.

    Ponovio je da je glavni strateški cilj Srbije da postane deo EU, ali da ima specifične probleme, među kojima je i Kosovo, navodeći da je juče položio zakletvu i ukazao na potrebu postizanja kompromisnog rešenja s Prištinom.

    Govoreći o odnosima Srbije i Rusije, Vučić je istakao da je Srbija osudila rusku agresiju na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama, ali da se to mnogim njegovim glasačima nije dopalo, ne zato što Srbi ne vole Ukrajince, već zbog toga što se građani Srbije sećaju 1999. godine i NATO bombardovanja, a da oni koji se danas zalažu za nepovredivosti teritorijalnog integriteta Ukrajine, to nisu radili 1999. godine.

    Potvrdivši da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Vučić je zatražio razumevanje za političku situaciju u kojoj je Srbija zbog podrške Rusije i Kine njenom teritorijalnom integritetu koju bi mogla da izgubi.

    On je ukazao da se Srbija držala političkih i pravnih principa, da je na strani ukrajinskog integriteta, da je dala tri miliona evra pomoći za Ukrajinu, daje humanitarnu pomoć i prima izbeglice, ali ne želi da bude deo rata.

    Upitan o gasu, Vučić je istakao da je Srbija potpuno zavisna od ruskog gasa i da će raditi na diversifikaciji snabdevanja gasom, te da će sa Evropskom unijom kreirati novu strategiju kako bi mogla da se snabdeva posredstvom transanadolijskog gasovoda TANAP.

    Zbog toga je važno što gradimo gasni interkonektor između Srbije i Bugarske, što treba da uradimo i sa Severnom Makedonijom, kada će Srbija moći drugačije da odlučuje, oceno je Vučić

    „Moramo da preživimo, da se ponašamo racionalno i pragmatično“, rekao je Vučić upitan o nabavci gasa iz Rusije u kontekstu sankcija koje je EU uvela Rusiji.

    Upitan o Kini i Evropi, Vučić je rekao da je Rusija s mesta trećeg trgovinskog partnera pala na peto, dok je Kina sa devetog mesta „skočila“ na drugo, a da je Nemačka sa petog mesta sada prvi trgovinski partner Srbije.

    „Kina je mnogo prisutnija u Srbiji od Rusije, ali to niko neće da primeti, jer su danas svi opsednuti Rusijom. Nemamo probleme sa njima do sada. Oni su kupili železaru koju niko nije hteo nakon što su Amerikanci otišli“, rekao je Vučić.

     

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na Globsek forumu u Bratislavi da se u junu neće desiti ništa u pogledu evropskih integracija Zapadnog Balkana i da nade polaže u decembar.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija