kafic Foto: pxhere
Srbija

Za jedan dan hiljade potpisa da ugostitelji rade normalno, traže se i ostavke članova Kriznog štaba

Izvor: 
021.rs Pon, 29/03/2021 - 12:14Peticiju za vraćanje normalnog radnog vremena ugostitelja onlajn je potpisalo više od 4.500 građana za manje od 24 časa, a još toliko je potpisalo uživo, saopštilo je danas Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" i zatražilo pomoć za taj sektor.
 
Uoči nove sednice Kriznog štaba, to udruženje je, osim vraćanja normalnog radnog vremena ugostiteljima, zatražilo da hitno počne primena Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći radi otklanjanja ozbiljnog poremećaja u privredi prouzrokovanog epidemijom kovida.
 
Traži se i da se u najkraćem roku otpišu porezi i doprinosi svim delatnostima koje su merama onemogućene da rade (ugostitelji, igraonice, perionice, ćumurane, turizam i organizacija događaja sa pratećim delatnostima).
 
U saopštenju su zatražili i da se tim delatnostima nadoknade svi fiksni troškovi od početka pandemije do danas, da se nadoknade troškovi 80 odsto bruto zarada za 12 meseci, ukinu parafiskalni nameti i nepotrebne dažbine (eko-taksa, sokoj, natpisi na objektima), smanji PDV na pet odsto u naredne dve godine i da se umanje sve lokalne dažbine i takse.
 
Udruženje očekuje da podnesu ostavke svi oni u Kriznom štabu koji svojim, kako navode, neprofesionalnim delovanjem uzrokuju nepopravljivu ekonomsku štetu domaćim privrednicima i svi oni koji su u sukobu interesa.
 
Podršku peticiji možete pružiti OVDE.
 
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u subotu da će na novoj sednici Kriznog štaba predložiti otvaranje ugostiteljskih objekata i da im se dozvoli da rade do 22 časa.
 
S druge strane epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je rekao da i ukoliko bude popuštanja mera prema ugostiteljima, to će se odnositi na otvaranje letnjih bašti.
 
Ugostiteljima i tržnim centrima je trenutno potpuno zabranjen rad. MarketingNajnovije vesti