• Za nacionalni stadion u narednoj godini 60 miliona evra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vlada Srbije usvojila je prekjuče predlog budžeta za 2022. godinu, a juče je on prosleđen Skupštini Srbije. Proračunom za sledeću godinu predviđeni su ukupni prihodi od 1.516,9 milijardi dinara, što je povećanje od 1,9 odsto u odnosu na nedavno usvojeni rebalans ovogodišnjeg budžeta.

     

    U narednoj godini predviđeni su i ukupni rashodi od 1.717 milijardi dinara. Deficit budžeta iznosiće 200,2 milijardi dinara, a deficit opšte države iznosiće tri odsto BDP-a, nakon ovogodišnjih 4,9 odsto. Sa ovakvim deficitom u državnoj kasi, očekuje se da se javni dug smanji sa 58 na 55,5 odsto BDP-a.

    Povećanje plata u javnom sektoru i penzija u narednoj godini, za razliku od prethodnih, biće više u skladu sa očekivanim privrednim rastom. Država očekuje realni rast BDP-a od 4,5 odsto i deflator BDP-a od tri odsto, što znači da se planira nominalni rast BDP-a od 7,5 odsto. Predloženi budžet predviđa povećanje fonda zarada za sedam odsto, što znači da će u proseku plate u javnom sektoru biti povećane 7,3 odsto.

     

    Zaposleni u zdravstvenim ustanovama dobiće povišice od osam odsto, a isto povećanje dobiće i zaposleni u Ministarstvu odbrane, u ustanovama socijalne zaštite i to od decembra ove godine. Ostali zaposleni u javnom sektoru će dobiti povećanje plata od sedam odsto. Što se tiče penzija, švajcarska formula propisuje povećanje penzija od 5,5 odsto od januara sledeće godine.

    Ovim budžetom biće smanjeni nameti na rad, tako što će doprinosi za PIO na teret poslodavca biti smanjeni sa 11,5 na 11 odsto, dok će istovremeno neoporezivi deo plate biti povećan sa 18.300 na 19.300 dinara što je dogovoreno još u septembru tokom pregovora o povećanju minimalne zarade. Ovo će smanjiti izdatke poslodavaca za 600 dinara mesečno na isplaćenu neto platu od 60.000 dinara.

    Izdaci za investicije planirani su na 407 milijardi dinara, što je skoro četvrtina budžetskih rashoda i za 4,5 odsto više nego ove godine. Najvažniji projekti koji će biti finansirani u sledećoj godini su Fruškogorski koridor, pruga do mađarske granice, deonica Koridora 11 Preljina-Požega, Moravski koridor za koji će se najviše novca izdvojiti sledeće godine, oko 340 miliona evra, autoput Beograd-Sarajevo i brzi put Ruma-Šabac-Loznica.

    Novac će biti izdvojen i za obnovu pruge Subotica-Segedin, brzu saobraćajnicu Iverak-Lajovac, komunalnu infrastrukturu oko 100 miliona evra i Nacionalni stadion za koji će se izdvojiti sledeće godine sedam milijardi dinara ili oko 60 miliona evra. Za izgradnju beogradskog metroa u narednoj godini biće izdvojeno 5,2 milijarde dinara ili oko 45 miliona evra.

     

    Budžetom je planirano i znatno smanjenje subvencija, sa 212 na 144 milijarde dinara.

     

    Vlada Srbije usvojila je prekjuče predlog budžeta za 2022. godinu, a juče je on prosleđen Skupštini Srbije. Proračunom za sledeću godinu predviđeni su ukupni prihodi od 1.516,9 milijardi dinara, što je povećanje od 1,9 odsto u odnosu na nedavno usvojeni rebalans ovogodišnjeg budžeta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]