Doktor korona Foto: pixabay
Srbija

Zaštitnik građana odbio inicijativu da ispita razloge velike smrtnosti lekara

Izvor: 
Beta Sre, 20/01/2021 - 19:03

Zaštitnik građana odbacio je inicijativu Beogradskog centra za ljudska prava da po službenoj dužnosti u postupku kontrole utvrdi razloge i eventualne propuste nadležnih institucija zbog kojih je u Srbiji povećana smrtnost i oboljevanje zdravstvenih radnika od Kovida-19.

Kako je rečeno u saopštenju, poverenik je u dopisu obavestio Centar da se nisu ostvarili uslovi za pokretanje postupka kontrole rada organa uprave jer Centar nije pokušao da se, pre obraćanja Zaštitniku gradjana, u odgovarajućem pravnom postupku obrati Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Poverenik smatra da je prvo od njih, prema zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja trebalo tražiti informacije u vezi sa povećanom smrtnošću i oboljevanjem zdravstvenih radnika.

„Napominjemo da Zaštitnik gradjana ima ovlašćenje da samoinicijativno, na osnovu saznanja dobijenih na bilo koji način, pokrene postupak kontrole rada organa uprave i u njemu proveri da li je sistemskim propustima došlo do kršenja ljudskih prava“, navedeno je u saopštenju.
MarketingNajnovije vesti