• Zaštitnik građana: Usvojenim merama nisu prekršena osnovna ljudska prava

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da je fokus te institucije na obezbeđivanju dozvola za kretanje u vreme zabrane osobama koja se brinu o licima kojima je neophodna pomoć i ocenio da u Srbiji usvojenim merama nisu prekršena osnovna ljudska prava.
     
    Pašalić je, govoreći o aktuelnoj situaciji i o pravima građana za vreme zabrane kretanja, na televiziji N1 istakao da se u ovakvim situacijama mogu derogirati određena prava građana. Naveo je da bi pravo pitanje bilo da li su građani na taj način lišeni slobode kretanja.
     
    „Prvo na šta bih se pozvao, s obzirom na to da smo mi potpisnici Konvencije o ljudskim pravima, jeste član koji se odnosi na ovu vrstu prava i u kom se kaže da se u slučaju rata ili javne opasnosti koja preti opstanku nacije, mogu se derogirati određena prava“, rekao je on.
     
    Ukazao je da se ne mogu derogirati pravo na život, kao i na zabranu mučenja, ropstva i prinudnog rada.
     
    „Što se tiče svih ovih principa, mi nemamo kršenja prava građana, osim u situacijama koje bi se odnosile na član 7, a to je pravo na suđenje“, istakao je Pašalić i napomenuo da ni u tom slučaju ne možemo videti konkretna prava koja se krše.
     
    Pašalić je pozvao sve građane koji misle da su im ugrožena određena prava da se obrate toj instituciji, jer i u slučaju da ne mogu da im direktno pomognu, mogu da ih upute na one koje mogu.
     
    „Većina institucija se odazvala i pomogla. Pokušavamo da uspostavimo komunikaciju sa lokalnim samoupravama, da izvršimo pritisak, ne bi li oni ispunili obaveze koje se odnose na različita prava građana“, kazao je zaštitnik građana.
     
    Dodao je da su pre tri dana rešavali problem romske populacije, a sada to rade sa osobama koje traže tuđu negu i pomoć. Pašalić je pozvao sve koje imaju takve vrste problema da im se obrate i naveo da im se do sada 250 građana sa ovakvom vrstom problema obratilo telefonom, dok je oko 100 poslalo mejlove.
     
    Govoreći o pacijentima u privremenim bolnicama i njihovim žalbama, on je istakao da su obišli gotovo sve bolnice tog tipa i da su se pacijenti najviše žalili na smeštaj. Pašalić je naveo da su im se žalili na karakter smeštaja i održavanje lične higijene, i naveo da je to rešeno na Sajmu, dok je u Čairu bilo unapred rešeno.
     
    Naglasio je da nemaju prava da obilaze fabrike i kontrolišu uslove rada u njima.
     
    „Ukoliko se misli na situaciju u fabrici Jura u Rači i u drugim gradovima, mi smo reagovali. Inspekcija rada je uradila šta je uradila i bićemo obavešteni o rezultatima“, rekao je on i dodao da se, nažalost, sredstvo prinude najdelotvornije pokazalo kod poslodavaca za koje se utvrdilo da ne poštuju određena prava radnika.
     
    Komentarišući odluku Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa da konferencijama za medije ne prisustvuju novinari, Pašalić je naglasio da je pravo novinara da daju jasnu, pravovremenu i tačnu informaciju suština prava na informisanost.
     
    „Ako je takva situacija da se novinarima uskraćuju odgovori na određena pitanja, o tome možemo govoriti, ali ukoliko se radi o organizaciji, to je pitanje za organizatora koji procenjuje rizik na takvim skupovima“, rekao je Pašalić.
     
     

    Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da je fokus te institucije na obezbeđivanju dozvola za kretanje u vreme zabrane osobama koja se brinu o licima kojima je neophodna pomoć i ocenio da u Srbiji usvojenim merama nisu prekršena osnovna ljudska prava.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Strip u fokusu – D.I.Y. Strip Fest u Parobrodu

    U subotu 20. aprila, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu od 11 do 19 časova, biće održan jedinstveni događaj - D.I.Y. Strip Fest. Ovaj bazar slavi domaći nezavisni strip i pruža […]