• Zaštitnik: Građanima vratiti novac za preplaćene doprinos

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zaštitnik građana pozvao je Poresku upravu i Fond PIO da nađu način da se građanima vrati novac kojim su preplatili doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

    On je najpre Poreskoj upravi savetovao da se po službenoj dužnosti obrati RF PIO sa zahtevom za donošenje rešenja o utvrđenom pravu građana koji su se žalili da im se vrati višak plaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, a RF PIO pozvao je da postupi po zahtevu Poreske uprave.

    Potrebno je, kako je naveo Zaštitnik u preporukama, da dva organa uspostave mehanizam međusobne saradnje i preduzmu mere iz svoje nadležnosti radi sprečavanja sličnih propusta u radu organizacionih jedinica u sastavu tog organa.

    Zaštitni je, inače, kako se navodi u saopštenju koje je dostavio medijima, postupao po pritužbama većeg broja građana.

    Kako su naveli u pritužbama, kao zaposleni u državnim i društvenim preduzećima, u situaciji kada im poslodavac nije uplaćivao doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, bili su prinuđeni da iz sopstvenih sredstava umesto njega uplate neuplaćene doprinose kako bi ostvarili pravo na penziju.

    Po instrukcijama RF PIO uplaćivali su doprinose na PIB poslodavca, a ne na JMBG zaposlenog. Neuplaćene doprinose naknadno je uplatilo i Ministarstvo finansija iz stečajne mase, a što je i bio povod da građani od Poreske uprave zatraže povraćaj više plaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

    Zaštitni građana je, inače, utvrdio da je Poreska uprava odbila zahteve građana navodeći kao razlog da uplate nisu evidentirane na JMBG zaposlenog, te u poreskom računovodstvu ne postoji pretplata, a to je upravo suprotno od instrukcija koje su dobili od PIO Fonda da doprinose uplaćaju na PIB poslodavca.

     

     

    Zaštitnik građana pozvao je Poresku upravu i Fond PIO da nađu način da se građanima vrati novac kojim su preplatili doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]