• Zašto žene sa sela retko prijavljuju nasilje?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Piše: Zlata Vasiljević

    Iako najveći broj poziva na SOS telefone stiže iz gradskih sredina, smatra se da je ipak mnogo više nasilja nad ženama na selu.

    Zašto žene sa sela manje prijavljuju nasilje?

    – Prvo, njima su manje dostupne službe i servisi, manje su informisane od žena u gradu. Drugo, sela su još uvek izolovane sredine i u takvim sredinama žrtve su stigmatizovane više nego u gradu – priča za Mrežu 21 predsednica Ženske alternative Jadranka Radojčić.

    Kako kaže, ono o čemu se takođe malo ili skoro uopšte ne govori je seksualno nasilje. To je tabu tema i takvo nasilje se retko prijavljuje, a posebno na selu, kaže Radojčićeva.

    Dodaje da posebno zabrinjava što se kao počinioci nasilja sve više prijavljuju i poslodavci. Prema prijavama koje stižu putem SOS telefona, poslodavci su čak u 15 posto slučajeva prijavljeni kao počinioci nasilja.

    Rasprostranjeno je i ekonomsko nasilje. Prema procenama Ženske alternative, u dve trećine slučajeva prisutan je i ekonomski momenat, ali je problem što u većini slučajeva same žrtve nisu svesne da trpe takav oblik nasilja.

    Snežana Jakovljević iz mreže „Žene protiv nasilja“, podseća da je Srbija nacionalnu strategiju o suzbijanju nasilja prema ženama donela pre šest godina i da je tada dala određene preporuke lokalnim samoupravama.

    – Preporučuje se lokalnim samoupravama da uključe specijalizovane usluge za žene žrtve nasilja u lokalne sisteme usluga u oblasti socijalne zaštite koji se finansiraju iz lokalnih samouprava. Međutim, to finansiranje je neredovno, nedovoljno i žene žrtve nasilja nisu prepoznate u sistemima socijalne politike u lokalnim zajednicama kao žrtve za koje bi trebalo organizovati poseban sistem zaštite. Pre svega zbog toga što se u „paketu“ organizuje zaštita svih ugroženih grupa – kazala je Jakovljevićeva.

    Jedina statistika koja se vodi o ženama žtvama nasilja je ona objavljena u medijima, ističe ona. Prema njenim rečima, zvanična statistika o femicidu u Srbiji ne postoji i niko ne objavljuje zvanične podatke koliko je ubijeno žena kao žrtve nasilja.

    Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Mreža 21“ koji finansira EU. Sadržaj predstavlja odgovornost Radija 021 i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.

    Iako najveći broj poziva na SOS telefone stiže iz gradskih sredina, smatra se da je ipak mnogo više nasilja nad ženama na selu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]