• Zec o zamrzavanju cena: Kao kada biste rekli nekome ko ima tešku bolest da stavi pijavicu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Profesor Miodrag Zec rekao je da zamrzavanje cena vidi kao predizbornu, populističku meru, ali potpuno nefunkcionalnu.
     

    „Zamrzavanje je vrlo nefunkcionalna mera. To je kao kada biste rekli nekome ko ima tešku bolest da stavi pijavicu. Kao u srednjem veku – šta god ti fali, pusti krv. Ili, kovid je prisutan – zatvori narod u kaveze. To nije savremeni lek“, prokomentarisao je ovaj ekonomista za N1, objasnivši da zamrzavanje cena može da dovede samo do nestašica, a nestašice dovode do crne berze, ako se ovo bude dešavalo dugoročno.

     
    Prema njegovim rečima, kada se ovo ne dešava kratkoročno, već mesec ili dva, suočićemo se sa situacijom u kojoj namirnica nema u prodavnicama – ali ih ima na crnoj berzi.
     
    „I ruski sistem kontrole cena traje 50 godina i na kraju se završio sa nestašicama i poremećajem cena“, rekao je Zec.
     
    Kako kaže, on ovo vidi kao predizbornu, populističku meru.
     
    „Vi ovde u javnom političkom životu imate strašnu zamenu teza – vi profilišete politički prozvod, imate politički marketing. Neko sad kaže ‘Vlada je našla neki novac’ – nije ništa našla, Vlada se zadužila“, rekao je Zec na N1.
     
    Objasnio je da je Vlada Srbije uradila nešto što nije smela i što nikada niko nije uradio – „ljudima na pravdi Boga je otela penziju“. Sada, prema njegovim rečima, niko ne misli da to treba da se vrati, već daju penzionerima jednokratnu pomoć od 20.000 dinara.
     
    „Sećam se da sam u srednjoj školi čitao kako su srpski političari nudili ljudima jedan opanak, pa ako dobiju izbore – daće im i drugi“, naveo je, uporedivši to sa današnjom situacijom – mladima 100 evra, pa ako pobede na izborima, dobiće još 100.
     

    Profesor Miodrag Zec rekao je da zamrzavanje cena vidi kao predizbornu, populističku meru, ali potpuno nefunkcionalnu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]