• Žene u kućama sa nasilnicima, teško im da pozovu policiju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji zbog epidemije koronavirusa, jedna žena je ubijena u porodičnom nasilju, što je manje nego u istom periodu prošle godine kada je ubijeno pet žena, rečeno je na skupu „Nasilje nad ženama i devojčicama u vreme epidemije virusa kovid 19“ u Palati „Srbija“. 

    Zabeleženo je skoro 50 odsto manje zvaničnih prijava nasilja nad ženama i decom policiji, ali je bilo više poziva nego inače putem SOS telefona i nevladinim organizacijama.

    Multisektorski sastanak „Nasilje nad ženama i devojčicama u vreme epidemije virusa kovid 19“ vodila je predsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, koja je rekla da je za vreme epidemije koronavirusa u celom svetu došlo do porasta nasilja.

    „Prosek rasta nasilja u svetu je oko 30 odsto. Mi, ono što za sada možemo da ispratimo po podacima, imamo od tri do pet puta više poziva na SOS telefone i nevladinim organizacijama koje se bave pomoći ženama i devojčima u ovim situacijama“, rekla je Mihajlovićeva.

    Navela je da je sastanak organizovan kako bi se poslalo nekoliko poruka, a prva je da žene i devojčice nisu same.

    „Ono što primećujemo iz prakse je da, bez obzira na naše zakone iz ove oblasti koji su zaista dobri i primenjuju se, mi u ovom periodu epidemije imamo manje prijavljivanja nasilja nad ženama i devojčicama policiji, a mnogo više putem SOS telefona ili nevladinom sektoru“, rekla je Mihajlovićeva.

    Razlog za to je, kaže, što su žene sada zajedno sa nasilnicima u kućama i teško im je da pozovu policiju i prijave nasilje, te im poručila da nisu same i da prijave nasilje.

    Takođe, sve one koji ne trpe nasilje, a videli su ili znaju da se oko njih nasilje dešava Mihajlović je pozvala da nasilje prijave jer je to, kako je istakla, jedini ispravan put.

    „Što se tiče države i zajedničkog rada sa partnerima, nevladinim sektorom, Sigurnim kućama mi ćemo to nastaviti da radimo, ali ostaje onaj jedan korak šta da učinimo da žene budu sada, u ovoj situaciji, ohrabrene da prijave nasilje“, rekla je Mihajlović.

    Inicijativa da se prijave vrše onlajn 

    Kako je dodala, na sastanku će možda biti pokrenuta inicijativa da se nasilje prijavljuje i onlajn putem.

    „Da vidimo da li, pored toga što neko zove telefonom policiju da bi prijavio nasilje, postoji mogućnost da se nasilje prijavljuje i onlajn“, rekla je Mihajlović.

    Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost istakla je da postoji različit odnos u podacima, navodeći da sa jedne strane od početka proglašenja vanrednog stanja ni u jednoj Sigurnoj kući u Srbiji, osim onoj u Jagodini, nema povećanja broja žena i da je, prema podacima iz policije, manje zvaničnih prijava nasilja nad ženama i decom, dok sa druge strane podaci kada je reč o SOS telefonima pokazuju da imamo više prijava nasilja nego što je bilo pre epidemije.

    Jedna žena ubijena u porodičnom nasilju tokom vanrednog stanja

    Direktor policije Vladimir Rebić je rekao da je u Srbiji od početka epidemije za skoro 50 odsto odsto manje prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama, navodeći da sistem funkcioniše identično kao i pre uspostavljanja vanrednog stanja, odnosno da ne postoji nikakva izmena u proceduri rada nadležnih državnih organa, te da i dalje 24 sata funkcionišu telefoni za prijavu nasilja.

    On je naveo da je značajno smanjen broj žena koje su tokom vanrednog stanja izgubile život u nasilju.

    „U periodu vanrednog stanja jedna žena je izgubila život, dok je u istom periodu prošle godine pet žena ubijeno“, rekao je Rebić.

    Žene mogu da odu da prijave nasilje u vreme policijskog časa.

    Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio je rekao da je ovo važan sastanak kojim se šalje poruka svim devojčicama i ženama da uprkos teškoj situaciji u kojoj se nalazimo postoji pažnja usmerena ka njima.

    „Ova epidemija nije jedina opasnost sa kojom se suočavaju u svom svakodnevnom životu. Postoje mere koje se sprovode u ovoj situaciji i to su mere koje za cilj imaju da smanje rizik izloženosti devojčica i žena nasilju i važno je da znaju da ih slušamo“, rekao je on.

    Naveo je da su one zaštićene i da neće biti kažnjene ako odu da prijave nasilje u vreme policijskog časa.

    Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob je rekla da su UN vrlo rano prepoznale povećan rizik od nasilja nad ženama, te da su vrlo rano izdali smernice po tom pitanju.

    Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji zbog epidemije koronavirusa, jedna žena je ubijena u porodičnom nasilju, što je manje nego u istom periodu prošle godine kada je ubijeno pet žena, rečeno je na skupu „Nasilje nad ženama i devojčicama u vreme epidemije virusa kovid 19“ u Palati „Srbija“. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]