Milos Obrenovic Foto: Anastas Jovanovic
Srbija

Znate li da će Srbija dobiti autoput Miloša Velikog?

Izvor: 
Novosti Pet, 09/08/2019 - 13:48
Novi put koji povezuje Beograd i Čačak, a u budućnosti bi trebalo da dosegne sve do Crne Gore, nosiće ime kneza Miloša Obrenovića. Koridor 11 kroz Srbiju će se zvati autoput Miloša Velikog, saznaju Novosti.

 
Budući put za južni Jadran prolazi i kroz Takovo, u kojem su se srpske starešine okupile u aprilu 1815. i odlučile da podignu drugi ustanak protiv Turaka na čelu sa Milošem Obrenovićem.
 
Autoput bi trebalo da poveže Beograd i Bar. Njegova ukupna dužina je, prema projektu Saobraćajnog instituta CIP, oko 420 kilometara, a od toga je oko 260 kilometara kroz Srbiju. 
 
Do sada je otvoreno 40,3 kilometra od Ljiga do Preljine, a od 18. avgusta će biti pušteno u saobraćaj još oko 60 kilometara od Obrenovca do Ljiga.
 
Prema najavama nadležnih, do kraja godine bi trebalo da bude okončana i izgradnja deonice od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 kilometara. Tada će konačno Beograd i Čačak biti povezani autoputem sa šest traka. U narednom periodu predstoji izgradnja još oko 120 kilometara auto-puta koji će voditi ka granici sa Crnom Gorom.MarketingNajnovije vesti