Srpski

MAKEDONSKI MUZIČKI ELEMENTI U RITMU DVADESETOG DŽEZ FESTIVALA U PANČEVU

Izvor: 
Liljana Lazareska Ned, 17/12/2017 - 10:52

Jedanaest muzičara sa pet kontinenata, okupljenih oko projekta „Umetnost prelomljenog ritma“, pod rukovodstvom Vladimira Nikolova i Srđana Ivanovića, oduševilo je publiku dvadesetog džez festivala u Pančevu.

-Već dugo pripremamo ovaj projekat, koji je sa velikom posvećenošću aranžirao Vladimir Nikolov. Ansambl nije velik, ali ima veliki broj instrumenata. Imamo francusku hornu, trombon, tubu, trubu, saksofon, harmoniku, bubnjeve, violončelo i klavir. Ovo bogatstvo instrumenata i boja tonova koji se ne ponavljaju nam daje maksimalnu mogućnost da aranžiramo u malom sastavu, rekao je Srđan Ivanović, bubnjar ovog orkestra.

Oni su prvi put nastupili u Pančevu, a publika je uživala u njihovom izboru majstorski iskombinovanih numera sastavljenih od kompozicija Vladimira i Srđana.

-Repertoar je mešovit. Ima dosta balkanskih elemenata. Projekat je malo više posvećen tradicionalnom džezu u kombinaciji sa modernim ritmom. U tom ritmu ima dosta makedonskih elemenata. Neki od njih su svesno upotrebljeni, a dosta njih je jednostavno deo našeg kulturnog nasleđa, istakao je Vladimir Nikolov iz Skoplja.

Ovi muzičari sa ljubavlju rade i trude se da daju svoj maksimum kada je kvalitet u pitanju. Takva posvećenost zadovoljava kriterijume organizatora za učešće na ovom festivalu.

-Saradnja sa Makedonijom na ovom polju je intenzivna i traje godinama, kažu organizatori.

Pored učešća na džez festivalu, makedonski muzičari učestvuju i na još dva festivala koje organizuje Kulturni centar Pančeva, a to su „Etno kom“ festival koji je ove godine održan po 15. put i festival klasične i kamerne muzike koji je održan po sedmi put ove godine.

projekat_manjine_baner_2017.jpg


Marketing

Najnovije vesti