• Osećaj sigurnosti, da je i u najgorim životnim situacijama pomoć u blizini

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pročitajte tekst na slovačkom jeziku.

    Dobrovoljno vatrogasno društvo u Vojlovici osnovano je 1933. godine  i kroz njihovu zgradu prošlo je mnogo generacija. Uvek su bili spremni pomoći komšijama, prijateljima, rodbini ukoliko ih je zahvatio požar. Osim toga u svojem 83 godišnjem radu podučavali su one najmladje kako da gase požar, a pored toga su se i zabavljali i takmičili.

    I kada su takva vremena, da ovo zanimanje sve manje zanima mlade, oni stariji se ne daju zastideti. Kada je potrebno susreću se i rade oko zgrade vatrogasnog društva. Dugogodišnji predsednik vatrogasnog društva Pavel Beracka, malo je mrzovoljan kada se radi o važnoj ulozi koju imaju. Nekad su im ruke zavezane kada treba ukazati pomoć. Tehniku koju imaju mogu koristiti uglavnom za obuku mladih vatrogasaca. Drugo nemaju ništa. To je veliki problem, jer imaju Opštinske vatrogasce, koji na žalost nekad stignu sa velikim zakašnjenjem, kada je već kasno. Dobrovoljnom vatrogasnom društvu je potrebno samo jedno vozilo kako bi svoju ulogu i obavezu ispunjavali u potpunosti, pogotovo kada su žetelački radovi.Dok im se želja ne ispuni, preostaje im samo jedna stvar a to je da napominju poljoprivrednike i druge učesnike koji se uključuju traktrorima, kombajnom i drugim prevoznim sredstvo u saobraćaj, kako bi uvek imali protivpožarni aparat. Svake godine kada se bliži sezona grejanja, preventivno upozoravaju Vojlovčane na moguće posledice i kako mogu izbeći požar. Cilj im je da privuku u vatrogasno društvo što više dece, za koje organizuju obuku, pripremaju za takmičenja u vatrogasnim sposobnostima, na kojima imaju velike uspehe. Ove godine  9.oktora na Opštinskom takmičenju u Pančevu, podmladak je osvojio prvo mesto. I na ovaj način privode nove mlade sile. Godinama unazad bore se sa finansijskim problemima, ali ne obraćaju puno pažnje na to, iako bi se mnogo lakše radilo, a možda bi se upustili i u organizaciju raznih vatrogasnih dogadjaja.Mnogi Vojlovčani s radošću se prisećaju na zanimljive Vatrogasne balove u njihovoj organizaciji koje su prekinuti zbog nedostatka finansijskih sredstava. Pored toga svakogodišnje organizuju i akcije dobrovoljnog davanja krvi, kako bi privukli pažnju na sebe i pokazali da su spremni za pomoć i kada nema požara.

    Zaštita života i zdravlja sugradjana i njihove imovine od požara i drugih prirodnih nepogoda je najznačajnija uloga vatrogasaca. Misija organizacije bi bila izražena citatom „Bogu na slavu, bljižnjem na pomoć‟. Verujemo, da društvo neće izumreti, ali da će mlada pokolenja imati interesovanje u ovom značajnom i zanimljivom amaterstvu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]