• Argentinka pobedila HIV, organizam sam savladao virus

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Tridesetogodišnja Argentinka postala je tek drugi zabeleženi slučaj neke osobe čije je telo samo eliminisalo HIV, pokazala je nova studija.
     

    Tokom skeniranja više od milijardu ćelija pacijentkinje nije primećen nijedan trag virusa, iako dugo vremena nije dobijala terapiju kojoj je cilj da spreči virus da se umnožava.

     
    Ovakav slučaj otvara mogućnost da nečiji imuni sistem može sam da eliminiše virus.
     
    „Ono što se desilo je jedinstveno. Nije slučaj da njeno telo uspeva da virus drži pod kontrolom, što ponekad i vidimo, već u njenom telu više nema virusa“, kaže Stiven Diks, stručnjak za HIV sa Univerziteta u San Francisku.
     
    Istraživanje, objavljeno u Annals of Internal Medicine, može da predstavlja veliki doprinos ukupnom proučavanju i potencijalnom novom vidu lečenja više od 37,7 miliona ljudi koji širom sveta boluju od HIV-a.
     
    Uprkos tome što za HIV nema leka, tri osobe do sada su izlečene nakon transplantacije koštane srži radi lečenja kancera koji su imali. Ta terapija je kao sporedni efekat imala i izlečenje od HIV-a.
     
    Transplantacija koštane srži, međutim, ne može se uzimati kao realističan vid lečenja. Naučnici zbog toga lek protiv HIV-a traže u aktiviranju imunog sistema ili genskoj terapiji.
     

    Tridesetogodišnja Argentinka postala je tek drugi zabeleženi slučaj neke osobe čije je telo samo eliminisalo HIV, pokazala je nova studija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]