• Bajden upozorava na svetski rat, SAD tvrde da je invazija moguća u narednih 48h

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Tenzije u Ukrajini su na vrhuncu. Bela kuća je saopštila da je ruska invazija na Ukrajinu moguća u naredna dva dana i pozivaju Amerikance da napuste tu zemlju. Navode da je moguće bombardovanje što bi onemogućilo evakuaciju stranaca. Ovo je do sada najuznemiravajuća poruka američkih zvaničnika. Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da su ruske snage sada u poziciji da pokrenu veliku vojnu operaciju. „Kada Amerikanci i Rusi počnu da pucaju jedni na druge, to je svetski rat. U vrlo smo drugačijem svetu nego što smo ikada bili“, objasnio je američki predsednik Džozef Bajden, zašto je važno da se američki državljani odmah evakuišu iz Ukrajine. Rusija je prethodno odbacila navode o invaziji, piše N1.

     

    „Ovde nemamo posla s terorističkom organizacijom, već se radi o jednoj od najvećih vojski na svetu. To je sasvim drugačija situacija i stvari bi mogle brzo da polude“, rekao je Bajden u intervjuu za NBC News.

    „Kao što smo već ranije rekli, vremenski okvir za početak invazije je otvoren i napad može da počne svakog časa. Da budemo jasni, to uključuje i vreme olimpijade“, izjavio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

    Eventualni razlog za odlaganje napada može da bude i blaga zima u Ukrajini, koja otežava kretanje ruskog teškog naoružanja, izveštava CNN.

    „Za početak kampanje zauzimanja cele zemlje, posebno iz pravca severa, iz Belorusije, mora se sačekati da se tlo smrzne“, kazao je Bajden.

    U međuvremenu i Moskva i Kijev su objavili da su dvodnevni pregovori u Berlinu, pod posredništvom Nemačke i Francuske, doveli do nekih pomaka ka mirnom rešenju, ali da obavezujući papir nije potpisan.

    „Danas se nismo mogli da dogovorimo oko potpisivanja dokumenta. Postoji želja za sporazumom, ali danas imamo to što imamo“, kazao je šef administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

    I Ukrajina i Rusija su juče otpočeli vojni manevre i blizini granice. NATO takođe transportuje vojnike na svoje istočno krilo. Mesta za diplomatsko rešenje ima sve manje.

    „Kada bi Rusija bila toliko nepromišljena da napravi katastrofalnu grešku i otpočne invaziju. Mislim da bi Putin, Kremlj, trebalo da shvate, da ako žele manje NATO-a na svojim zapadnim granicama, ovo je potpuno pogrešan način da se to učini“, ocenio je britanski premijer Boris Džonson.

    Kremlj je objavio da ne može da prihvati kolektivni odgovor članica NATO o poštovanju principa bezbednosti i da čeka detaljnu reakciju svake zemlje kojoj je pismo upućeno.

    A stanovnici istočne Ukrajine, nemoćni čekaju da vide kakva im je sudbina.

    „Bog zna šta će biti. Ne želimo rat. Jer, više nemamo gde da bežimo.Sedimo ovde i čekamo. Šta drugo možemo“

    „Naravno da sam zabrinuta. Starim. Celi život sam radila i samo sam htela da živim normalinim životom. Ali mi ne daju. Samo mi objasnite ko se protiv koga bori“

    Kijev preko OEBS-a zatražio objašnjenje od Moskve

    Kijev je zatražio od Moskve da je u roku od 48 sati obavesti o svim vojnim aktivnostima u graničnim oblastima i na Krimu. U suprotnom, tražiće se hitan sastanak komiteta OEBS-a prema Bečkoj konvenciji

    Rusija je preko OEBS-a primila zahtev Ukrajine, piše ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na svoj izvor u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

    Prema tom izvoru, Moskva smatra da aktivnosti Rusije ne daju osnovu Kijevu da aktivira poglavlje III Bečke konvencije OEBS-a iz 2011 godine. Potez Kijeva Moskva smatra tek manevrom da odvuče pažnju javnosti od sopstvenih vojnih aktivnosti u regionu Donbasa, rekao je izvor RIA Novostima i poručio da će Kijev dobiti odgovor u najskorije vreme.

    Sve više zemalja poziva svoje građane da napuste Ukrajinu

    Letonija, Velika Britanija, Holanđja, Japan i Izrael pozvali su svoje drzavljane da napuste Ukrajinu, prenose strani mediji. Rublja je pala u odnosu na evro i dolar posle ovih vesti.

    Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije pozvalo je sve svoje državljane da odmah napuste Ukrajinu. Forin ofis upozorava građane da u slučaju napada Rusije neće moći da računaju na pomoć ambasade. Pored toga, kako javljaju RIA Novosti, evakišu i zaposlene u ambasadi.

    Poziv Holanđanima da napuste Ukrajinu uputio je i ambasador te zemlje u Ukrajini, prenosi radio BNR.

    Izrael je takođe uputio sličan poziv, a „Tajms of Izrael“ piše da se evakuišu porodice diplomata i zaposleni koji imaju državljanstvo Izraela. Poziv je upućen „zbog mogućnosti da situacija eskalira“.

    Prema pisanju „Kijev posta“ evakuišu se i američki državljani koji rade u OEBS-u u Ukrajini.

     

     
     

    Tenzije u Ukrajini su na vrhuncu. Bela kuća je saopštila da je ruska invazija na Ukrajinu moguća u naredna dva dana i pozivaju Amerikance da napuste tu zemlju. Navode da je moguće bombardovanje što bi onemogućilo evakuaciju stranaca.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet