vakcina Foto: pixnio
Svet

EMA preporučuje da osobe za retkim sindromom krvnih sudova ne prime AstraZeneku

Izvor: 
013info Pet, 11/06/2021 - 15:56Evropska agencija za lekove (EMA) preporučuje da osobe koje imaju redak oblik sindroma krvnih sudova ne budu imunizovane antikovid vakcinom AstraZeneke.

EMA je saopštila da je razmatrala slučajeve šest osoba koje su imale sindrom kapilarnog curenja posle dobijanja vakcine AstraZeneke. Ranije je vakcina bila povezana za krvne ugruške, ali zdravstveni zvaničnici i dalje navode da dobrobit vakcine prevazilazi male rizike.

Stručnjaci evropske agencije zaključili su da sindrom kapilarnog curenja treba da se doda na informacije o proizvodu kao nova nuspojava vakcine.

Agencija je takođe navela da razmatra pojavu inflamacije srca kod malog broja ljudi koji su razvili te pojave posle imunizacije sa vakcinama Fajzer/Biontek ili Moderna.

EMA navodi da razmatra slučajeve miokarditisa, inflamacije srca i perikarditisa, inflamacije membrana oko srca. Simptomi uljučuju kratak dah i bolove u grudima, a problemi su obično privremeni.

„Potrebne su dodatne analize da se utvrdi da li postoji uzročna veza sa vakcinama“, navela je Evropska agencija za lekove koja očekuje da završi ispitivanje takvih slučajeva idućeg meseca.

 
MarketingNajnovije vesti