• Fudbal, novac i prevara: Bivši zvaničnici FIFA i UEFA, Platini i Blater, optuženi za finansijske mahinacije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Bivši predsednik FIFA Sep Blater i nekadašnji čelnik EUFA Mišel Platini optuženi su za nezakonite transfere novca u iznosu od više od dva miliona švajcarskih franaka, objavio je BBC News na srpskom.

    Dva važna imena iz sveta fudbala našla su se u centru finansijske afere – švajcarski tužioci terete bivše predsednike FIFA i UEFA za milionsku prevaru.

    Bivši čelnik FIFA Sep Blater optužen je da je 2011, kada je još bio na funkciji, uredio da se tadašnjem predsedniku UEFA Mišelu Platiniju sa računa FIFA prebaci dva miliona švajcarskih franaka (skoro 1.9 miliona evra), navodi se u saopštenju tužilaštva, a prenosi agencija AFP.

    Platini, koji je kao fudbaler predvodio reprezentaciju Francuske do titule evropskog prvaka 1985. godine, optužen je za saučesništvo, javlja Rojters.

    „Transakcija je oštetila FIFA i omogućila Platiniju protivpravno bogaćenje“, navodi se u saopštenju tužioca.

    Uz ove optužbe, obojica bi takođe mogla da odgovaraju za „otuđenje svojine, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje dokumenata“, stoji u saopštenju koje citira AFP.

    Obojica sve vreme negiraju optužbe, navodeći da je transakcija obavljena na osnovu ranijeg usmenog dogovora.

    Prema optužnici, Platini je između 1998. i 2002. godine radio kao konsultant FIFA za godišnju naknadu od 300.000 franaka (187.400 evra), piše Rojters.

    Međutim, bivši predsednik UEFA je 2011. od FIFA dobio dva miliona, a tužioci tvrde da za ovu transakciju nije postojao pravni osnov, dodaju.

    Blaterov advokat odbio je upit Rojtersa za komentar, a Platini nije odgovorio.

    Blater, koji danas ima 85 godina i njegov 66-godišnji kolega Platini morali su da napuste funkcije 2015. godine, kada je zbog ove transakcije prvi put pokrenuto krivično gonjenje protiv Blatera.

    Prema švajcarskim zakonima, za krivično delo prevare može se dobiti do pet godina zatvora.

     

    Bivši predsednik FIFA Sep Blater i nekadašnji čelnik EUFA Mišel Platini optuženi su za nezakonite transfere novca u iznosu od više od dva miliona švajcarskih franaka.
     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Obeležava se Dan planete Zemlje

    Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

    Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

    Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]