• Grčka uvodi nove mere u petak: Novi uslovi da se uđe u restoran

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
     
    Zbog povećanja broja zaraženih, a i povećanog broja turista koji tokom leta boravi u Grčkoj, vlasti ove zemlje, prinuđene su da, zbog slabe vakcinacije građana, uvedu nove mere zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

     

    Godinu i po dana od početka pandemije koronavirusa, Grčka ima vakcine koje su odmah dostupne svakom građaninu u svakom delu zemlje. Međutim, odziv građana je slabiji od očekivanog.

    Dva problema, sprečavaju brzi i konačni izlazak iz pandemije, a to su pojava agresivne mutacije delta soja koronavirusa i procenat građana koji još uvek ne želi da se vakciniše. Ovo je navelo vlasti da uvedu novi paket mera, koje će stupiti na snagu u petak.

    To je dvostruka pretnja koja utiče na većinu zemalja danas, prisiljavajući neke od njih da se vrate strogim ograničenjima, kaže u saopštenju za medije premijer Grčke Kirijakos Micotakis.

    „Stav nekih neće ponovo zatvoriti zemlju. Mnogima će dati slobodu. I zaštita za sve. Jer nije Grčka u opasnosti, već nevakcinisani Grci“, rekao je u saopštenju premijer.

    On je zatim naveo da se Grčka suočava sa povećanjem broja zaraženih i da su vlasti primorane da uvedu nove mere.

    Prvi na udaru biće radnici u staračkim domovima. Vakcinacija medicinskih radnika koji rade sa najranjivijim grupama od petka će biti obavezna.

    „Oni koji to ne budu učinili biće suspendovani s posla najkasnije do 16. avgusta“, piše u saopštenju.

    Od 1. septembra biće obavezna vakcinacija za sve zdravstvene radnike u privatnom i državnom sektoru. Posebne odredbe o vakcinaciji odraziće se i na vojna lica. Svi zaposleni u vojsci imaće mogućnost, ali i određene podsticaje da se vakcinišu u svojim jedinicama.

    Novi paket mera koji stupa na snagu u petak, pogodiće i ugostiteljske objekte i kulturne ustanove.

    Do kraja avgusta svi zatvoreni prostori, noćni klubovi, bartovi, bioskopi ni pozorišta primaće isključivo vakcinisane posetioce. Njima će takođe biti ograničeno koliko osoba mogu da prime u jednom trenutku.

    „Svi vakcinisani građani, moći će da preko digitalne aplikacije dobiju potvrdu o vakcinaciji koju će morati da pokažu zaposlenima u objektu“, piše u saopštenju premijera.

    To znači da će tokom leta rekreacija, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, podrazumevati samo sedenje, a ne stajanje.

    U saopštenju se dodaje da će se tokom leta primenjivati rigorozne kontrole, budući da je tokom leta turistička sezona i veći proj građana dolazi u ovu zemlju na odmor, pa je rizik od zaraze veći.

    „Vreme je da se svi ujedinimo kako bismo ulepšali našu stvarnost. Tada ćemo otkriti da zajednička pravila ne dele, već ujedinjuju“, piše na kraju saopštenja.

     

     

    Zbog povećanja broja zaraženih, a i povećanog broja turista koji tokom leta boravi u Grčkoj, vlasti ove zemlje, prinuđene su da, zbog slabe vakcinacije građana, uvedu nove mere zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet