Vakcine Foto: pixabay
Svet

Kineske kompanije razmatraju kombinovanje vakcina

Izvor: 
Tanjug Sre, 28/04/2021 - 10:48


Kineski proizvođači vakcina razmišljaju o kombinovanju svojih vakcina kako bi povećale njihovu efikasnost u zaštiti protiv kovida-19.

Kompanije "Sinovak" i "Sinofarm", dva kineska proizvođača koja su zajedno izvezla stotine miliona doza širom sveta, navode da razmišljaju da kombinuju svoje vakcine sa onima iz drugih kompanija, prenosi agencija AP.

Ranije ovog meseca, šef kineskog Centra za kontrolu bolesti Gao Fu je rekao da postojeće vakcine pružaju nisku zaštitu od koronavirusa, i da je njihovo kombinovanje jedna od strategija koja se razmatra s ciljem povećanja njihove efikasnosti.

Kineska kompanija "Čajna nešnel biotek grup", podružnica "Sinofarma", ima plan za buduću "sekvencijalnu upotrebu" svojih vakcina, rekao je Li Meng, šef te kompanije zadužen za međunarodnu saradnju.

Ta kompanija je napravila dve inaktivirane kovid vakcine, a treća je na kliničkim ispitivanjima.

Kompanija "Sinovak", sa sedištem u Pekingu, takođe je saopštila da je u preliminarnim razgovorima sa istražiteljima, uključujući sa kineskim Centrom za kontrolu bolesti, o kombinovanju doza svoje vakcine "KoronaVak" sa drugima.

"Sekvencijalna imunizacija znači kombinovanje različitih vakcina i to je strategija koja bi mogla povećati stope efikasnosti", rekla je Ešli St. DŽon, imunolog na Medicinskoj školi "Duke-NUS" u Singapuru.

Vakcine "Sinofarm", sa Pekinškog instituta za biološke proizvode i Instituta za biološke proizvode u Vuhanu, efikasne su 79 odsto i 72 odsto respektivno, saopštila je ta kompanija.

Praksa kombinovanja vakcina razmatra se i u drugim zemljama, a britanski naučnici proučavaju kombinaciju vakcina "AstraZeneka" i "Fajzer".
MarketingNajnovije vesti