• NATO raspoređuje dodatne trupe na istok, daju podršku „teritorijalnom integritetu Ukrajine“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dodatne trupe NATO biće raspoređene na istočni deo Alijanse kako bi se zaštitila Ukrajina, saopštila je ta organizacija.

    „Najoštrije osuđujemo zastrašujući napad Rusije na Ukrajinu, koji je potpuno neopravdan i ničim izazvan. Naše misli su sa svim poginulima i povređenima i sa narodom Ukrajine. Takođe osuđujemo Belorusiju što je omogućila ovaj napad“, stoji u saopštenju Alijanse.

    Naveli su da je ovaj napad „teško kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN“, i da je potpuno u suprotnosti sa obavezama Rusije u Završnom aktu iz Helsinkija, Pariškoj povelji, Budimpeštanskom memorandumu i Osnivačkom aktu NATO-Rusija“, jer „predstavlja akt agresije na nezavisnu miroljubivu zemlju“.

    „Stojimo uz narod Ukrajine i njenog legitimnog, demokratski izabranog predsednika, parlament i vladu. Uvek ćemo zadržati punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, uključujući njene teritorijalne vode“, saopštio je NATO, prenosi Euronews Srbija.

    „Pozivamo Rusiju da odmah prekine svoju vojnu akciju i povuče sve svoje snage iz Ukrajine i oko nje, da u potpunosti poštuje međunarodno humanitarno pravo i da omogući bezbedan i nesmetan humanitarni pristup i pomoć svim osobama kojima je potrebna. Oštro osuđujemo odluku Rusije da prizna separatističke regione istočne Ukrajine. Time se dodatno narušava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i kosi se sa sporazumima iz Minska, čiji je potpisnik Rusija. Saveznici nikada neće prihvatiti ovo nezakonito priznanje“, piše u saopštenju.

    „U istočni deo Alijanse razmeštamo dodatne odbrambene kopnene i vazdušne snage, kao i dodatna pomorska sredstva. Povećali smo spremnost naših snaga da odgovore na sve nepredviđene situacije. Odlučili smo, u skladu sa našim planom odbrane da zaštitimo sve saveznike, da preduzmemo dodatne korake za dalje jačanje odvraćanja i odbrane širom Alijanse. Naše mere su i ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalirajuće“, dodaje se.

     

     

    Dodatne trupe NATO biće raspoređene na istočni deo Alijanse kako bi se zaštitila Ukrajina, saopštila je ta organizacija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]