• Novi soj korone stigao u Evropu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Belgiji je potvrđen prvi slučaj novog soja koronavirusa otkrivenog u Južnoj Africi, što je prvi potvrđeni slučaj novog virusa u Evropi, saopštile su danas belgijske zdravstvene vlasti.

    Kako prenosi Le Soar, potencijalno veoma zarazna nova varijanta sa višestrukim mutacijama detektovana je kod putnice koja se vratila iz Egipta.

    Navodi se da je u pitanju mlada žena koja je razvila simptome 11 dana nakon putovanja u Egipat preko Turske.

    Zdravstvene vlasti navode da ona nije imala veze sa Južnom Afrikom, niti sa bilo kojom drugom državom na jugu afričkog kontinenta, ali da je imala visoko virusno opterećenje u vreme postavljanja dijagnoze.

    Mlada žena je razvila simptome slične gripu, ali ozbiljnije. Nije prijavila nikakav nebezbedan kontakt, osim u svom domu, gde nijedan član nije imao simptome, međutim, planirano je da se testiraju i da se pokrene detaljna istraga, navodi se u izveštaju.

    Prethodno je vodeći belgijski virolog Mark van Ranst saopštio da se analiziraju dva uzorka korona virusa kako bi se ustanovilo da li su varijanta otkrivena u južnoj Africi.

    Britanija je saopštila danas da naučnici smatraju da je novoidentifikovana varijanta korona virusa, koja se širi u Južnoj Africi, najznačajnija varijanta otkrivena do sada i da je zato potrebno da se utvrdi da li je otporna na vakcinu.

    Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost je saopštila da varijanta, nazvana B.1.1.529, ima šiljasti protein koji se dramatično razlikuje od onog u originalnom korona virusu na kome su zasnovane vakcine protiv kovida-19.

    Vodeći naučnici su sinoć opisali B.1.1.529 kao najgoru varijantu koju su videli od početka pandemije, jer ima 32 mutacije u šiljastom proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi odgovor imunog sistema na kovid.

    To je otprilike duplo veći broj od broja koji se povezuje sa delta sojem.

    Mutacije u šiljastom proteinu mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i otežati imunološkim ćelijama da napadnu patogen.

     

    U Belgiji je potvrđen prvi slučaj novog soja koronavirusa otkrivenog u Južnoj Africi, što je prvi potvrđeni slučaj novog virusa u Evropi, saopštile su danas belgijske zdravstvene vlasti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet