• Novi uslov za putovanja? Francuska, Turska, Kanada…

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Da li će treća doza vakcine olakšati odlazak na putovanje?

    Vakcinacija trećom dozom protiv koronavirusa u Srbiji je počela 17. avgusta, a svi vakcinisani građani će 180 dana nakon druge doze moći da prime i treću.

    U prvom talasu vakcinacije, većina građana naše zemlje je primila kinesku vakcinu Sinofarm, a potom Fajzerovu, Sputnjik V dok je najmanje njih primilo vakcinu AstraZeneka.

    Svetska zdravstvena organizacija je odobrila Sinofarm vakcinu za upotrebu, ali oni koji su je primili i dalje nisu slobodni da putuju gde žele.

    Članice Evropske unije su samostalno odlučivale o tome koje će vakcine prihvatiti prilikom ulaska u zemlju, a neke od njih ni posle sedam meseci nisu odobrile ovu vakcinu.

    Francuska

    Jedna od tih zemalja je i Francuska, koja prihvata samo vakcine koje je registrovala Evropska agencija za lekove (EMA): Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson i Džonson.

    Budući da je sada moguće primiti treću dozu vakcine, postavlja se pitanje da li Francuzi primaju građane koji su nakon dve kineske vakcine primili Fajzerovu.

    „Ne, morate da primite najmanje dve doze vakcina koja priznaje Francuska da biste ušli u zemlju“, kažu iz francuske ambasade u Beogradu.

    Turska

    S druge strane, Turska dozvoljava ljudima koji su primili vakcinu kineske kompanije Sinovak da uzmu dodatnu dozu Fajzera, jer se „čini da će im to biti olakšica pri putovanjima u zemlje koje nisu odobrile kinesku vakcinu“, saopštilo je ponedeljak Ministarstvo zdravlja ove zemlje.

    Osim toga, saopštili su da ljudi kojima je data buster doza Fajzera, ako je to potrebno zbog putovanja, mogu da dobiju još jednu dozu.

    Velika Britanija

    Iz Asocijacije britanskih putničkih agenata (ABTA) u saopštenju navode da nisu zabrinuti zbog medijskih natpisa da bi buster doza vakcine protiv kovida19 uskoro mogla biti obavezna za putovanja bez karantina u Evropu i druge zemlje.

    Na britanskom The Mail of Sunday su 15. avgusta citirali izvor iz vlade koji sugeriše da će treća doza vakcine – primenjena šest meseci nakon druge, uskoro biti potrebna onima koji putuju u inostranstvo. Isti izvor je naveo da će „Britanci koji su primili treću dozu, imati ažurirane sertifikate“.

    Ako bi se tako nešto desilo, oni sa dve doze neće biti tretirani isto, što bi moglo da rezultira karantinom po povratku sa puta. Međutim, navodna regulacija je još uvek na nivou spekulacija.

    Kanadska teorija za lakša putovanja

    Kvebek nudi dodatnu dozu mRNK vakcine ljudima koji žele da putuju u zemlje koje ne priznaju njihov status vakcinacije.

    Treća doza je dostupna, jer neke zemlje ne smatraju ljude poptuno vakcinisanima ako su primili kombinaciju vakcina protiv kovida, saopštilo je u julu kanadsko Ministarstvo zdravlja.

    „Treća doza vakcine ostaje izuzetna mera za ljude koji imaju kratkoročno bitno putovanje izvan zemlje, a moraju ispuniti uslove za vakcinaciju“, navodi se u saopštenju ministarstva.

    Međutim, zdravstveni zvaničnici upozoravaju da je na primaocu da traži savet i izmeri rizik pre nego što dobije dodatnu dozu vakcine Fajzer ili Moderna.

    Ministarstvo zdravlja ove zemlje kaže da nema međunarodnog konsenzusa o tome šta znači potpuno vakcinisana osoba, dodajući da savezna vlada radi na tome da se kombinacije vakcina AstraZeneke ili Kovidšild učine međunarodno priznatim.

    Osim toga, stanovnici kanadske provincije Saskečevan koji su dobili kombinaciju Astrazeneke, Fajzera ili Moderne sada mogu primiti i treću dozu vakcine protiv kovida.

    U utorak popodne je objavljeno da su dopuštene dodatne doze za one kojima je to potrebno za međunarodna putovanja, stupajući na snagu odmah.

    Vladini zvaničnici rekli su da neke zemlje zahtevaju dokaz o vakcinaciji specifičnim vakcinama, a one koje su primile kombinaciju mogu primiti treću dozu tako da odgovara drugoj dozi, te će samim tim ispuniti i uslov zemlje u koju putuju.

     

    Da li će treća doza vakcine olakšati odlazak na putovanje?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]