• Novi uslovi za ulazak u Hrvatsku – mere samoizolacije i kovid-potvrde

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nacionalni krizni štab Republike Hrvatske doneo je izmene koje se tiču prelaska granice usled privremene zabrane i ograničenja koja su na snazi zbog pandemije.

    Svim putnicima koji su u tranzitu, uključujući osoblje u putnom sektoru, ako ne napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati od trenutka ulaska u Republiku Hrvatsku, automatski se određuje nužna epidemiološka mera samoizolacije.

    Putnici koji putuju u Republiku Hrvatsku iz jedne od država članica EU/EGP

    Putnicima koji dolaze neposredno iz država i regija članica Evropske unije, odnosno država i regija članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, nezavisno o državljanstvu, omogući će se ulazak u Republiku Hrvatsku ako poseduju važeću i validnu EU digitalnu kovid potvrdu.

    Ako su navedene osobe prilikom putovanja do graničnih prelaza Republike Hrvatske putovale preko drugih država/regija bez zadržavanja, na graničnom prelazu treba da dokažu da se nisu zadržavale na tim područjima.

    Državljani država članica Evropske unije (uključivši i hrvatske državljane) i država članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru i članovi njihovih porodica i državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka na osnovu direktiva EU ili nacionalnog prava kao i osobe koje imaju nacionalne dugoročne vize, a dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku moraju da daju na uvid važeću i validnu EU digitalnu kovid-potvrdu.

    Državljani trećih zemalja

    Državljani trećih zemalja, koji nisu članovi porodica državljana članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru niti su osobe s dugotrajnim boravištem na osnovu Direktive Veća 2003/109/EZ od 25. novembra 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka na osnovu drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, izuzev osoba iz tačke I. ove Odluke, ulazak u Republiku Hrvatsku odobriće se samo u slučaju nužnih putovanja.

    Izuzeci koje se odnose na gore navedena nužna putovanja su:

    1. zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i radnici u oblasti nege za starije osobe;

    2. pogranični radnici (kao i npr. sportisti, onako kako je navedeno u izuzecima za putnike unutar EU/EGP);

    3. osoblje u putnom sektoru;

    4. diplomate, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcionisanje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;

    5. putnici u tranzitu, uz obavezu napuštanja Republike Hrvatske u roku od 12 sati od ulaska;

    6. osobe koje putuju radi školovanja;

    7. pomorci, ako se ne zadržavaju u Hrvatskoj duže od 12 sati

     

    Nacionalni krizni štab Republike Hrvatske doneo je izmene koje se tiču prelaska granice usled privremene zabrane i ograničenja koja su na snazi zbog pandemije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Obeležava se Dan planete Zemlje

    Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

    Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

    Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]