Koronavirus Foto: pixnio
Svet

Oprečne informacije o stanju kineskog doktora koji je prvi upozorio na novi koronavirus

Izvor: 
RTS/BBC/Guardian Čet, 06/02/2020 - 19:47Iako je kineski "Global tajms" objavio vest da je preminuo doktor Li Venliang, koji je prvi upozorio na opasnost od koronavirusa, a preneli svi svetski mediji, večeras su je demantovali. Prenose saopštenje bolnice da je doktor živ ali u kritičnom stanju. Ranije tokom dana saučešće porodici je uputila i Svetska zdravstvena organizacija.

Global tajms objavio je danas da je 34-godišnji oftalmolog Li preminuo u Vuhanu od posledica zaraze koronavirusom, na čiju opasnost je prvi upozorio 30. decembra.

Tu vest preneli su svi vodeći svetski mediji, a Svetska zdravstvena organizacija uputila je saučešće porodici doktora Lija. Sada na zvaničnom Tviter nalogu SZO stoji da nemaju zvaničnih informacija o stanju doktora.

Po objavljivanju informacije da je doktor Li preminuo, na društvenim mrežama u Kini i širom sveta poslate su poruke sa izrazima saučešća i žalosti. 

Iz bolnice su nekoliko sati kasnije saopštili da je po lokalnom vremenu u 21.30 došlo do srčanog zastoja kod pacijenta, od kada je na aparatima za održavanje života.

Tvit Global tajmsa sa informacijom o smrti doktora je obrisan.   

Nakon što je Li upozorio na opasnost od novog virusa, lokalna policija ga je najpre privela i upozorila da će biti kažnjen zbog širenja panike. Kasnije su mu se izvinili kada se ispostavilo da je bio u pravu, s obzirom na to da je koronavirus počeo da se širi i odnosi živote.

Tridesetčetvorogodišnji Li se u međuvremenu zarazio koronavirusom na koji je upozoravao.

Od koronavirusa preminulo je više od 500 osoba, a zaraženo je 28.000 ljudi. Registrovan je u više od 20 zemalja širom sveta. 

 

 
 MarketingNajnovije vesti