• Pogledajte 10 razloga zbog kojih je u Grčku bolje otići u januaru nego u julu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Iako se Grčka najčešće smatra letnjom destinacijom za putovanja, zemlja je neverovatno lepa tokom zime, a vrlo malo turista zna za njene zimske čari.

    Vreme

    Grčka uživa do 300 sunčanih dana godišnje. Zimske temperature su uglavnom blage i često ćete otkriti da još uvek možete da uživate u toplini dnevnog sunca. Da, biće hladnoće i kiše, ali mnogo manje nego u većini drugih evropskih destinacija.

    Izbegavajte gužve turista

    Zimi, svuda, od grčkih ostrva do gradova, kao i poznatih arheoloških nalazišta i muzeja je užitak doživeti bez potrebe da se probijate kroz horde turista. Prošetajte kroz Knosos ili Akropolj u tišini i dozvolite sebi da se vratite u prošlost.

    Upoznajte meštane

    U zimskoj sezoni svi su u Grčkoj opušteniji, što ne čudi posle dugih letnjih meseci neprekidnog rada u ugostiteljstvu i brizi o letnjim posetiocima. Zimi zaista možete upoznati lokalno stanovništvo.

    Grci su neverovatno gostoljubivi i prijateljski raspoloženi, tako da i van sezone mnogo više uživaju u društvu turista. Za početak, zimi imaju više vremena za razgovor, a uostalom razgovor je jedna od velikih nacionalnih zabava u Grčkoj.

    Veliki filozofi, bilo da su drevni ili moderni, oslanjaju se na priliku za redovne, duboke rasprave. Zima je idealno vreme da postanete duboki i smisleni, posebno uz nekoliko pića i uz mnogo muzike, pesme i plesa umešanih u miks.

    Grčki gradovi se zimi pretvaraju u zemlju čuda

    Grčki gradovi zaista dolaze na svoje u jesen i zimu. Gradovi na kopnu Atina i Solun oživljavaju od septembra pa nadalje i nude živu kulturnu, umetničku i noćnu scenu za uživanje.

    Kultura kafea je lako jedna od najboljih u Evropi, dok zima takođe pruža priliku da cenite mnoge nagrađivane muzeje i galerije u ponudi. Jesam li spomenuo festivale?

    U zimskim mesecima obiluju festivali, od filma i umetnosti do Božića i karnevala, kao i čuvenih uskršnjih proslava. Ostrvski gradovi kao što su Hanija i Herakleon na Kritu i Hermupolis na Sirosu nude sve gore navedeno, jednostavno sa još većim osećajem spokojnog mira kada počnete da lutate arhitektonski bogatim ulicama i uličicama. Mnogi od njih su prošarani boemskim kafićima i barovima. Pored svega ovoga, veličanstveni krajolik i plaže su srce većine gradskih centara.

    Prelepe plaže su napuštene u Grčkoj tokom zime

    Neke od najboljih plaža na svetu nalaze se u Grčkoj. Doživite svu lepotu i šarm poznatih plaža, kao što su Elafonisi i Balos na Kritu, bez gomile turista koji hrle na plaže tokom leta. Tokom toplijih zimskih dana, možda ćete videti i neke Grke kako se kupaju!

    Šetnja i planinarenje

    Bez sumnje, hodanje i planinarenje su mnogo prijatniji u Grčkoj u hladnijim mesecima. Prošetajte šumama i narandžastim šumama na Peloponezu i cenite ogroman izbor trekinga dostupnih na većim ostrvima kao što je Krit, koji je poznat po mnoštvu neverovatnih šetnji i staza. Zima je zaista savršeno vreme za istraživanje grčkog sela.

    Hrana

    Zima je idealno vreme da probate najbolje od najboljeg u pogledu grčke hrane. Kada se završi letnja sezona, posebno na ostrvima, gosti u tavernama i restoranima, koji zimi rade, služiće uglavnom domaću klijentelu. To znači da ćete zaista moći da uživate u svim neverovatnim sezonskim ukusima i jelima u ponudi.

    Skijanje je popularno tokom zime u Grčkoj

    Pored planina Peloponeza, Evritanija, Kalavrita, Pelion, Delfi i Epir imaju ski centre i skloništa u švajcarskim planinama u stilu brvnara, sa ski liftovima i raznim spustovima i stazama za trčanje. Očigledno je skijanje postalo toliko popularno da su prethodne rezervacije obavezne u popularnim skijalištima kao što je Arachova, gde možete da skijate ceo dan na planini Parnas, a zatim se uputite na obalu Korintskog zaliva na svoje apre skijanje. Nekim danima je moguće čak i kratko plivanje!

    Edukativni kursevi i časovi

    Postoji neverovatan niz prazničnih časova i kurseva kojima ćete moći da pristupite u Grčkoj tokom zimskih meseci. Kakva god da su vaša interesovanja, joga, wellness, umetnost, fotografija, snimanje filmova, organski način života, kuvanje, planinarenje i tako dalje, sigurno ćete pronaći odgovarajući kurs i destinaciju. Sve vam je na dohvat ruke uz brzu internet pretragu.

    Relaksacija

    Uživajte u istinskom odmoru i opuštanju. Uostalom, šta većina nas želi da doživi na odmoru? Da se oseća opušteno, a Grčka je poznata po tome što pomaže posetiocima koji su pod stresom i umorni da se opuste u svako doba godine.

     

    Iako se Grčka najčešće smatra letnjom destinacijom za putovanja, zemlja je neverovatno lepa tokom zime, a vrlo malo turista zna za njene zimske čari.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet