• Požari haraju širom sveta – od SAD, preko EU do Rusije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Požari aktivni u mnogim delovima sveta, u mnogim područjima, uključujući SAD, Evropsku uniju i Rusiju, na desetine hiljada hektara površina pretvorili su u pepeo. Broj požara koji su izbili 2021. godine u mnogim zemljama je premašio prosek prethodnih godina.

    Satelitski snimci NASA Sistema za evidenciju požara i upravljanje izvorima, nazvanog ”FIRMS”, pokazuju kako su u mnogim područjima širom sveta aktivni požari, koji su označeni crvenim tačkama.

    Na osnovu karte, vidljivo je kako su požari zahvatili mnoga područja od SAD do Rusije, od Južne Amerike do severa, centralnih i južnih delova Afrike, te Persijskog zaliva. Požari su zabeleženi i u mnogim evropskim zemljama, među kojima su Italija, Grčka i Rumunija.

    Karta za vanredne situacije Evropske komisije na kojoj su predstavljeni šumski požari, pokazuje da se požari različitih razmera vide širom Evrope, a sežu gotovo do Rusije.

    Na pomenutoj karti vidljivi su i požari širom Evropske unije, koji traju najmanje sedmicu.

    Italija naročito pogođena

    U Italiji, pretežno južnim delovima, zabeležen je veliki broj šumskih požara različitih razmera.

    Lokalni mediji su izvestili kako je usled požara na ostrvima Siciliji i Sardaniji, kao u regionu Kalabrije, na desetine hiljada površina pretvoreno u pepeo.

    Na periferiji Oristana, na zapadu Sardinije, 24. jula izbio je požar u kojem je izgorelo 20.000 hektara površine, a evakuisano je 1.500 ljudi. I dalje traju aktivnosti na hlađenju i gašenju na tim područjima. Italija je pomoć u gašenju požara zatražila i od drugih zemalja Evropske unije (EU).

    Čelnik autonomne pokrajine Sardinije Kristijan Solinas kazao je da još uvek nije moguće proceniti štetu nastalu u požaru, a od centralne vlasti zatražena je hitna ekonomska podrška kako bi se sanirala nastala šteta.

    Rumunija

    U mnogim delovima Rumunije, naročito na jugu, uključujući i Bukurešt, kao i delove nedaleko od granice s Bugarskom, prikazane su crvene oznake za požare.

    Šumski požari aktivni su i u susednim zemljama Moldaviji i Ukrajini.

    Grčka

    Požar koji je 27. jula izbio u šumskom predelu Stamate, u opštini Dionisos, nedaleko od grčke prestonice Atine, proširio se i na naseljena područja.

    Zvaničnici Dionisosa ranije su kazali kako je situacija na terenu vrlo teška i da se požar, uprkos naporima vatrogasaca, približava naseljima.

    Turska

    Požari poslednjih dana potresaju i tursku egejsku obalu.

    Najmanje tri osobe su poginule, a više desetina je u bonicama zbog posledica od šumskog požara koji je vetar naneo do zgrada letovališta Managvata, kod Antalije na jugu Turske.

    Vatrena stihija zahvatila je i Marmaris u kom je jedna osoba stradala.

    Rusija

    U toku su i akcije gašenja požara koji su u julu počeli u Jakutiji, u Rusiji.

    Dosad je u pepeo pretvorena šumska površina od blizu 1,3 miliona hektara, a zvaničnici su proglasili vanredno stanje.

    Rusko Ministarstvo za vanredne situacije juče je saopštilo kako su ekipe na terenu i nastoje da ugase požare u 144 područja.

    SAD i Kanada

    Podaci Nacionalnog međuagencijskog vatrogasnog centra u SAD, objavljeni do 29. jula, pokazuju da je u 82 velika požara u 13 saveznih država, izgorela površina od 1,7 miliona kvadratnih kilometara. Pored toga, novi veliki požari zabeleženi su u saveznim državama Ajdaho, Aljaska i Minesota.

    U Kanadi je 2021. godine izbilo više od 4.500 požara. Ovaj broj je mnogo veći u odnosu na prosek od deset godina, koji iznosi nešto više od hiljadu. Ove godine je izgorelo područje površine 2.150 hektara.

    Premašeni prosečni podaci

    Podaci Evropskog informacionog centra za šumske požare (EFFIS) pokazuju da je broj požara u Italiji, Francuskoj i Rumuniji premašio prosek za period 2008.-2020. godina.

    U Italiji je ove godine izgorela površina od 53.797 hektara, a prosek za 12 godina je 40.781 hektar. U Francuskoj je izgorelo 22.807 hektara, a prosek je 9.283. U Rumuniji je ove godine izgorelo područje površine 18.620 hektara, a prosek perioda od 12 godina je 16.082.

    Na istoj stranici je objavljeno kako je u Bosni i Hercegovini, koja nije članica EU-a, izgorela površina od 25.583 hektara, što je veoma blizu proseku od 30.199 za period 2008. do 2020. godine.

     

    Požari aktivni u mnogim delovima sveta, u mnogim područjima, uključujući SAD, Evropsku uniju i Rusiju, na desetine hiljada hektara površina pretvorili su u pepeo. Broj požara koji su izbili 2021. godine u mnogim zemljama je premašio prosek prethodnih godina.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]