• Pre 30 godina sukob na Maksimiru najavio kraj SFRJ

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na današnji dan, pre tačno 30 godina, 13. maja 1990. godine, dogodili su se veliki neredi na stadionu „Maksimir“ uoči fudbalske utakmice između Dinama i Crvene zvezde, koji su najavili kraj SFRJ.

    Zvezda je u Zagreb stigla kao šampion, očekivala se kvalitetna utakmica, ali došlo je do sukoba navijača i „čuvenog“ udaranja policajca od kapitena Dinama Zvonimira Bobana, koji su kulminirali prekidom.

    „Straha za nas nije bilo jer, nismo očekivali da će se to dogoditi. Više smo bili šokirani. Kad je kamenje počelo da pada na teren, otišli smo u svlačionicu i većinu događaja videli tek kasnije na televiziji. Igrači Dinama su pričekali da se situacija malo smiri i zajedno smo napustili stadion. Svi smo mi bili veliki prijatelji, sportisti i do danas smo u odličnim odnosima“,, rekao je tadašnji Zvezdin kapiten Stevan Stojanović za „Index.hr.

    Prema njegovim rečima igrači, koliko nisu bili svesni šta se događa, toliko jesu da to nije potrebno.

    „Nikad ni pre, ni posle nisam neku neugodnost doživeo u Zagrebu. Imam osećaj da se dugo vremena jedan balon punio i da se tog dana toliko naduo da je morao da eksplodira. Teško mi je kao sporisti dati odgovor zašto se to dogodilo baš toga dana, jer liga se igrala i sledeće godine, a onakvih nereda nije bilo. Danas, nakon 30 godina, mislim da neću pogrešiti ako kažem da se zna ko je to sve izrežirao i kome su neredi bili u interesu. Politici da, a nama sportistima ne“, istakao je Stojanović.

     

    Na današnji dan pre tačno 30 godina, 13. maja 1990. godine, dogodili su se veliki neredi na stadionu „Maksimir“ uoči fudbalske utakmice između Dinama i Crvene zvezde, koji su najavili kraj SFRJ.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Obeležava se Dan planete Zemlje

    Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

    Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

    Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]