• Sada pet uslova za boravak u Grčkoj?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U nizu intervjua visokotiražnim stranim dnevnim novinama grčki ministar turizma Haris Teoharis koji je na turneji po zemljama odakle gosti redovno dolaze u Grčku, predstavio je plan Vlade za otvaranje turizma.

     

    Ministar je za današnji „Frankfurter algemajne cajtung“ (FAZ) ponovio da je plan da Grčka ove godine počne da prima strane goste 14. maja što zavisi i od stanja u kojem će tada biti pandemija, preneo je danas atinski list „Katimerini“.

    Dodao je da uz isti uslov – ako epidemiološki podaci budu povoljni, za putnike „s nekih tržišta s velikim procentom vakcinisanih želimo da otvorimo naš turizam već sredinom aprila“.

    Teoharis je nemačkom listu predstavio i „pet linija odbrane“ Grčke, odnosno uslova za ulazak putnika i boravak u Grčkoj.

    „Prva linija odbrane“ je da svaki strani turista mora imati potvrdu da je ili vakcinisan protiv koronavirusa, ili da se oporavio od zaraze tim virusom, ili da pokaže negativan rezultat testa na koronavirus.

     

    „Druga linija odbrane“ je „što ćemo sami obavljati testove iz uzorka turista po dolasku“. Ta strategija kontrole biće usmerena posebno na one koji dodju iz zemalja odakle je prethodnog dana bilo „koncentracije pozitivnih slučajeva“.

    „Treća linija odbrane“ Grčke je da se „turisti odmah stave u karantin u slučaju pozitivnog testa, a da se potom podvrgnu detaljnijem PCR testu“.

    „Četvrta linija odbrane“ su „opšta pravila o bezbednosti, poput obaveznog korišćenja maske ili držanja distance, ograničenja za restorane, autobuse, turističke izlete i razgledanje“.

    Poslednja, „peta linija odbrane“ je, podvukao je ministar, da „svi treba da slede ista pravila kao i Grci“.

     

    „Ako za grčke građane postoji obaveza maske, isto će važiti za sve, bez obzira da li su vakcinisani ili ne“, naglasio je ministar.

    Teoharis je rekao da će vakcinacija osoblja u grčkom turističkom sektoru takođe pomoći u zaštiti od infekcije:

    „Biće vakcinisani kao prioritet odmah posle starijih i visoko rizičnih pacijenata“, najavio je on.

     
    Ministar je najavio i moguće produženje letošnje turističke sezone.

    Kako očekuje, „od septembra će problem vakcinacije biti rešen, i biće velike turističke potražnje koja tada još neće biti zadovoljena, a i neki će želeti da dođu u oktobru ili novembru“ za šta se Grčka već priprema.

    Govoreći za nemački „Velt“, Teoharis je rekao da u pogledu slobode kretanja turista u Grčkoj „neće biti diskriminacije prema posetiocima koji nisu vakcinisani. Svim ljudima će biti dozvoljeno da putuju“ po Grčkoj.

    Za nemački list Teoharis je rekao i da su za grčki turizam Nemci na prvom mestu! Ali, Velika Britanija vas izbliza prati“.

     
    Ministar je rekao da „nemački turisti ne moraju da se vakcinišu da bi proveli odmor u Grčkoj“, već im je „dovoljan negativan test na koronavirus“.

    Ministar je u intervjuu za španski list „El Mundo“, odgovarajući na pitanje o kategorijama posetilaca kojima se Grčka pred leto prioritetno obraća, istakao turiste „prvenstveno iz Nemačke i Velike Britanije, dok su Francuska, Italija, Rusija, SAD i balkanske zemlje druga glavna tržišta za naš turistički sektor“.

     
     
     
     
     

    U nizu intervjua visokotiražnim stranim dnevnim novinama grčki ministar turizma Haris Teoharis koji je na turneji po zemljama odakle gosti redovno dolaze u Grčku, predstavio je plan Vlade za otvaranje turizma.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]