• Seizmolog o nizu zemljotresa u regionu: Kao vožnja u punom autobusu, kad neko uđe svi se pomeraju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Ne smiruje se tlo na Balkanu. Poslednje dve nedelje svakodnevno se beleže zemljotresi. Na sreću nisu jaki.

     

    Kako piše Euronews Srbija, seizmolozi kažu da su potresi povezani sa podizanjem seizmičke aktivnosti na čitavom Balkanu. Najteži je bio u Hercegovini 22. aprila jačine 5,7 stepeni po Rihteri, kada je poginula 28-godišnja devojka u Stocu. Taj zemljotres se osetio i u susednim zemljama.
     
    Narednih dana u Bosni i Hercegovini registrovano je nekoliko potresa, ali i u Hrvaskoj, Severnoj Makedoniji, Albaniji. U Srbiji su najčešća podrhtavanja osetili građani Čačka. Samo u četvrtak 12. maja bilo je četiri potresa. Prvi jačine 3,2 stepena po Rihteru, a naredna tri jačine oko dva stepena. 
     
    Seizmolog Slavica Radovanović kaže za Euronews Srbija da se učestali potresi mogu objasniti kao „preraspodela napona“. Ona je to na slikovit način objasnila kao vožnju u punom autobusu gde kada neko izađe iz vozila ili pak uđe obavezno dolazi do pomeranja svih putnika. Tako je i u Srbiji i zemljama regiona posle zemljotresa u BiH od 5,7 stepeni.
     
    „Mi smo svi jedan isti prostor. To je kao da imamo domine poređane na stolu, pa kada jednu oborite sve se pomeraju. Ceo proces se sada prenosi u unutrašnjost Dinarida“, navela je Radovanović.
     
    Napominje da postoji više zona uticaja na prostor Balkana. Podseća da su posle zemljotresa u Zagrebu i u Albaniji, koje su dve krajnje tačke jednog prostora, seizmolozi rekli da će se sigurno dešavati jaki zemljotresi na tom potezu.
     
    „To se i desilo – bilo je Nevesinje, Petrinja, pa je bio zatim Mostar, gde je devojka poginula. Biće još, ovo nije kraj. Jedan deo energije od tog pomicanja malih blokova, koji čine veliku tektonsku ploču, preneo se kod nas preko Dinarida u zaleđe“, naglasila je.
     
    Zemljotresa će biti još, ali sreća za naše područje je što uglavnom nisu razornog karaktera. Seizmičke aktivnosti, navodi ona ukazuju da je u toku priprema nekog novog jakog zemljotresa.
     
    „Ti zemljotresi se javljaju po obodu, a gde se skuplja velika seizmička energija tu je najčešće tišina. Vrlo verovatno da je to pripremna faza, odraz akumilacije seizmiške energije u nekom većem prostoru gde će se desiti zemljotres koji je jači od ovog“, navela je Radovanović.
     
    Smatra da će Balkan u narednih deset godina potresti nekoliko jakih zemljotresa i da će se oni dešavati u onim prostorima gde dugo nije bilo takvih potresa.
     
    „To su zemljotresi od oko 6 stepeni Rihterove skale i sreća je da su se oni do sada dešavali u retko naseljenim područjima“, rekla je Radovanović.
     
    Upitana da li treba da strahuju građani Srbije, ona je navela da nema mesta za paniku jer područje Srbije ne mogu da pogode „katastrofalni zemljotresi“, kakvi se viđaju u japanu.
     
    „Objekti koji su zidani i dobro proračunati, otporni su na potrese. Suština je u dobrom projektovanju. Zakonska regulativa u Srbiji je usaglašena sa evropskim standardima. Sve što je sagrađeno od osamdesetih na ovamo ne bi trebalo da se sruši. U riziku su objekti građeni od cigle“, navela je.
     
     

    Ne smiruje se tlo na Balkanu. Poslednje dve nedelje svakodnevno se beleže zemljotresi. Na sreću nisu jaki.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]