• Snažna eksplozija u Zagrebu: Pala nepoznata letelica, pronađeni krater i dva padobrana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Snažna eksplozija uznemirila je stanovnike Zagreba nešto posle 23 časa, javljaju hrvatski mediji.

    Kako navodi Indeks.hr pozivajući se na dobro obaveštene izvora, po dosad prikupljenim informacijama do kojih su nadležne službe došle, na zagrebačkom Jarunu srušila se bespilotna letelica.

    Policija sprovodi istragu nakon pada objekta iz vazduha na zagrebačkom Jarunu, na terenu su policijski timovi specijalizovani za postupanje i reagovanje kod takve vrste događaja, te nema razloga za uznemirenost građana, saopštio je MUP Hrvatske i naveo da je pronađen krater, te dva padobrana.

    U saopštenju se navodi da je zagrebačka policija (PUZ) u četvrtak nakon 23 sata zaprimila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz vazduha.

    „Na mesto dojave su upućene patrole policije koje su na zelenoj površini pronašle krater, dok su u široj zoni pronašle dva padobrana“, navodi se u saopštenju.

    Za sada policija nema dojava o povređenim osobama na  području šire zone lica mesta, a oštećeno je nekoliko parkiranih vozila.
    „Takođe, na terenu su policijski timovi specijalizovani za postupanje kod ovakve vrste događaja te u ovom trenutku nema razloga za uznemirenost građana“, ističe se.

    Na mestu eksplozije ostao je krater prečnika tri metra, a u eksploziji je oštećeno nekoliko automobila.

    Mediji navode da se u okolini mesta eksplozije osetio miris gasa, kao i da su neki od očevidaca videli neki objekat kako pada s neba, kao i padobran koji se zakačio za drvo.

    Hitne službe su portalu „24 sata“ potvrdile da krhotine na mestu eksplozije liče na delove avionskog motora, kao i da su krhotine predate policiji.

    Građani su pozvani da putem društvenih mreža ne dele snimke i fotografije s mesta događaja. Policija će kontinuirano objavljivati informacije koje su potvrđene, poručuju iz MUP-a.

     

    Stručnjak: U Zagrebu se srušila bespilotna letelica Tu-141, doletela iz Ukrajine

    Neidentifikovana leteći objekat koji se srušio u Zagrebu na Jarunu u četvrtak posle 23 sata mogao bi biti izviđački dron Tu-141 Strizh. To je zaključak Tajlera Rogovaja, stručnjaka za vojnu avijaciju i urednika portala „Ratna zona“.

    Rogovaj je detaljno proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu. I da priča bude još bizarnija, smatra da je ta letelica u Hrvatsku stigla iz Ukrajine, nakon što se pokvarila.

    „Čvrsto verujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Ozbiljno se pokvario, preleteo celu Mađarsku, da bi se na kraju srušio u Zagrebu. Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svetu koriste dron Tu-141“, napisao je pomenuti stručnjak.

    Zbunjujuće i alarmatno je da je letelica došla do Zagreba. Rogovej je objasnio i kako je došao do tog zaključka.

    „Jedno krilo je ostalo netaknuto što nam je omogućilo da uporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Pre samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini“, dodao je.

    „Prilično fascinantnoj iz sovjetske ere. Međutim, Ukrajinci su je unapredili tokom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unapred odredi i služi za skupljanje obaveštajnih podataka i snimanje“, napisao je ovaj stručnjak.

    Sleće pomoću padobrana, a zagrebačka policija potvrdila je da je na mestu pada pronašla dva padobrana.

    Snažna eksplozija uznemirila je stanovnike Zagreba nešto posle 23 časa, javljaju hrvatski mediji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]