• SPC dobija naknadu od 160.000 funti zbog odbačene tužbe za seksualno zlostavljanje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Tužba za seksualno zlostavljanje protiv Srpske pravoslavne crkve pred sudom u Londonu odbačena je, a zbog administrativnih propusta, tužitelj mora da isplati optuženom naknadu od 160.000 funti.
    U presudi se navodi da sud nema jurisdikciju da postupa u ovom slučaju, javlja Politika.
     
    Marko Gašić, predsednik crkvene opštine London i poverenik tamošnje Crkve Svetog Save Marko Gašić kaže za Politiku da je tužba odbačena zbog proceduralnih grešaka tužitelja i da je pravnik SPC zatražio da se sudija izjasni o jurisdikciji suda kako ne bi došlo do novih tužbi.
     
    „Zbog toga što je pokrenuo jedan nepotreban proces, što nije razumeo pitanje jurisdikcije, što je odbijao dijalog sa našim pravnim zastupnikom, sudija je dosudio i da advokat optužbe Mladen Kesar mora da plati troškove sudskog postupka srpskoj Patrijaršiji“, kaže Gašić.
     
    On ističe da bi ovaj proces trebalo da bude opomena SPC da mora hitno da usvoji jasne procedure i osigura se od toga da zbog neodgovornih pojedinaca, uključujući i one u sopstvenim redovima, ostane bez vredne imovine, možda čak i bez mogućnosti da u određenoj zemlji nastavi kvalitetno svoju misiju. 
     
    „Ne bi trebalo slučajeve zbog kojih je podignuta služba prepustiti samo policiji, niti se praviti slep pred užasnim pojavama u društvu i na koje ni crkva nije imuna. Pre policije crkva treba da ima svoje procedure kako reaguje na takve slučajeve“, zaključuje sagovornik Politike. 
     
    Tužba protiv SPC zbog šest slučajeva seksualnog zlostavljanja za koje se tvrdi da su se dogodili u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji devedesetih godina, podneta je pred Višim sudom u Londonu u januaru 2019. Advokat koji je podneo tužbu Mladen Kesar obrazlagao je tom prilikom da su njegovi klijenti pretrpeli zlostavljanje od strane pojedinih sveštenika, ali i arhijereja SPC i da nisu mogli da imaju pravično suđenje u ovim zemljama zbog velikog uticaja srpske crkve na sud, pa je to jedan od razloga zašto je tužba podneta u Engleskoj. On je tada najavio i da je protiv SPC spremno još 30 sličnih tužbi. 

    Tužba za seksualno zlostavljanje protiv Srpske pravoslavne crkve pred sudom u Londonu odbačena je, a zbog administrativnih propusta, tužitelj mora da isplati optuženom naknadu od 160.000 funti.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]