• Srbija stavljena na CRVENU LISTU EU, šta to znači za putovanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ambasadori zemalja članica Evropske unije odobrili su na sastanku u Briselu skidanje Srbije sa liste zemlja bezbednih za putovanja preko spoljnih granica Šengena.

    Srbija je, zajedno sa još pet zemlja, skinuta sa liste zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji, navodi se u Briselu.

    Ova odluka bi trebalo da bude i zvanično formalizovana u Savetu EU do kraja nedelje.

    Lista koju svake dve nedelje ažuriraju ambasadori EU predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice, odnosno na čije građene i putnike se neće primenjivati restriktivne mere.

    U Savetu EU naglašavaju da preporuka „nema zakonski karakter“, a da su zemlje članice „odgovorne za primenu sadržaja preopruke“.

    Građani onih trećih zemlja, uključujući sada i Srbiju, koje nisu na listi, nisu automatski blokirani za putovanja u EU.

    Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u Šengen.

    Koji su kriterijumi za crvenu listu?

    Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, osnovni kriterijum da se neka zemlja nađe na tzv. zelenoj listi jeste da u poslednjih 14 dana ima manje od 75 zaraženih na 100.000 stanovnika.

    Uzimajući u obzir samo današnji dan kada smo imali 5.633 oboleih u poslednja 24 sata, Srbija po toj računici ima 82 zaraženih na 100.000 stanovnika. Da bi Srbija bila skinuta sa liste potrebno je da ima 5.200 obolelih dnevno u poslednjih 14 dana, ali i da ne ispunjava i sledeće uslove koji su potrebni da bi neka zemlja bila na zelenoj listi:

    – ima stabilan ili opadajući trend u odnosu na prethodnih 14 dana.

    – nema više od 300 testova na 100.000 stanovnika sprovedenih u prethodnih sedam dana.

    – nema više od četiri odsto pozitivnih testova u prethodnih sedam dana.

    – kakva je priroda virusa prisutnog u nekoj zemlji, posebno je važno da li su otkrivene varijante od interesa ili zabrinutosti.

    – da je odgovor države na kovid 19 adekvatan (dostupne informacije, uključujući aspekte kao što su nadzor, praćenje kontakata, obuzdavanje epidemije, lečenje i izveštavanje, kao i pouzdanost informacija i, ako je potrebno, ukupna prosečna ocena regulatornog tela za Međunarodne zdravstvene propise IHR).

    – ima napredak u vakcinaciji.

    Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da se zdravstvena situacija u Srbiji alarmantno pogoršava i to utiče na odluke koje donose ambasadori država EU.

    Ipak, Matić je za RTS rekla da ćemo i dalje moći da putujemo „normalno“ u odnosu na kovid situaciju.

    „Svi znamo da je neophodno ili da ste vakcinisani, ili da imate negativan PCR test“, navela je Matićeva.

    Ko nas je već stavio na crvenu listu?

    Češka je stavila Srbiju na crvenu listu i sada, za nevakcinisane građane Srbije, pored PCR testa zahteva i karantin.

    Nemačka je takođe vratila Srbiju u kategoriju područja visokog rizika zaraze od koronavirusa, čime se menjaju pravila za putovanje.

    Osobe sa prebivalištem u Srbiji koje su potpuno vakcinisane mogu i dalje da putuju iz Srbije u Nemačku, u bilo koju svrhu, ukoliko su vakcinisana vakcinama protiv koronavirusa, koje je priznala Evropska agencija za lekove (EMA) – Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson&Džonson. Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja.

    Osim Češke i Nemačke, Rumunija je „skinula“ Srbiju sa zelene liste na koju je rumunski Nacionalni centar za nadzor i kontrolu zaraznih bolesti (CNSU) uvrstio našu zemlju početkom juna.

    Tu je i Kipar koji je pooštrio protivepidemijske mere i stavio Srbiju 19. avgusta na crvenu listu. Tako će sve osobe koje nisu vakcinisane morati da imaju dva negativna PCR testa, prvi 72 sata pre leta i drugi odmah po sletanju na Kipar, a testiranje će se obavljati na aerodromu, o trošku putnika, koji će dok čekaju rezultat morati da budu u samoizolaciji. Od pravila su izuzeta samo deca mlađa od 12 godina.

    Opet napominjemo da je preporuka Evropske unije mnogim zemljama dala „vetar u leđa“ da olakšaju režim ulaska u svoje zemlje, dok se druge uprkos tome nisu predomislile, te imaju pravo da pojedinačno odlučuju. Najbolji  primer za to je Italija, koja je Srbiju tek nedavno stavila na „D“ listu, zemalja srednjeg rizika.

    To znači da će putnicima iz Srbije za ulazak u Italiju biti potreban negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata, samoizolacija od pet dana i negativan PCR ili antigenski test po završetku samoizolacije. Samoizolaciju mogu da izbegnu oni koji ulaze u zemlju zbog poslovnih razloga pod posebnim bezbednosnim protokolima, kao i oni koji su državljani ili rezidenti država članica EU.

    Šta znači ispadanje sa zelene liste?

    Matićeva je, dok odluka EU još nije bila konačna, rekla da bi vraćanje na crvenu listu otežalo putovanja.

    Navela je da će vakcine koje priznaju u EU biti prihvaćene, a da će za ostale biti potrebni PCR testovi, kao i da će možda neke zemlje zahtevati i karantin.

    Na kraju, ipak, i dalje sve zavisi od države do države.

    Ministarka je apelovala na građane da pre putovanja u određenu zemlju provere koji su uslovi za ulazak, jer se oni menjaju iz dana u dan.

     

    Ambasadori zemalja članica Evropske unije odobrili su na sastanku u Briselu skidanje Srbije sa liste zemlja bezbednih za putovanja preko spoljnih granica Šengena.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Obeležava se Dan planete Zemlje

    Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

    Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

    Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]