• SZO: Svaka treća žena u svetu je doživela fizičko ili seksualno nasilje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nasilje nad ženama je, tokom poslednje decenije, bilo „endemsko u svakoj zemlji i kulturi“, pokazuju podaci istraživanja koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Fizičko ili seksualno nasilje je, prema istraživanju, doživela svaka treća žena u svetu.

    Prema poslednjim podacima koje je objavila SZO sa svojim partnerima, nasilje nad ženama ostaje „poražavajuće rašireno i počinje u upozoravajuće ranom dobu“.

    Oko 736 miliona žena, odnosno trećina žena u svetu, bilo je izloženo fizičkom ili seksualnom nasilju tokom života.

    „Nasilje nad ženama povređujue milione žena i njihove porodice i pogoršano je zbog pandemije kovida-19. Ali, za razliku od kovida 19, nasilje nad ženama se ne može zaustaviti vakcinom“, rekao je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

    Prema podacima istraživanja, nasilje počinje rano. Četvrtina žena starih između 15 i 24 godine su doživele nasilje od svojih partnera do svoje 20. godine, objavljeno je na sajtu Ujedinjenih nacija.

    „Veoma je uznemiravajuće da ovo prožimajuće nasilje muškaraca nad ženama, ne samo da ostaje nepromenjeno, već se pogoršava za mlade žene od 15. do 24. godine, koje mogu biti i mlade majke“, navela je Pumzile Mlabo-Ngcuka, zadužena za prava žena u Ujedinjenim nacijama.

    Nasilje nad ženama najčešće čine partneri 

    Nasilje partnera je najčešće i doživeo ga je 641 milion žena širom sveta, a šest procenata žena je prijavilo da ih je seksualno napastvovao neko ko nije njihov suprug ili partner.

    Imajući u vidu visoke nivoe stigmatizacije i neprijavljivanja seksualnog nasilja, verovatno je da je pravi broj znatno veći.

    „Sa tim se možemo izboriti samo dubokim i neprekidnim trudom vlada, zajednica i pojedinaca – da promenimo štetne stavove, unapredimo pristup mogućnostima i uslugama ženama i devojčicama i negujemo zdrave veze sa međusobnim poštovanjem“, rekao je Tedros.

    Prema podacima od 2000. do 2018. godine, izveštaj pokazuje da je zabeležen porast u nasilju nad ženama i pre početka pandemije, kada su ljudi morali da ostaju kod kuće.

    Iz SZO su upozorili da je pandemija dodatno povećala izloženost nasilju kod žena zbog toga što su mere, poput zaključavanja i zabrane kretanja, onemogućile pristup važnim servisima za podršku.

    „Znamo da su mnogostruki uticaji kovida 19 pokrenuli pandemiju nasilja iz senke svake vrste nad ženama i devojčicama“, navela je Mlabo-Ngcuka.

    Najviše nasilja u siromašnim zemljama 

    Najviše je nasilja zabeleženo u najsiromašnijim zemljama sveta, gde je nasilje prijavilo 37 odsto žena.

    Kada je reč o regionima, nasilje nad ženama je najviše zabeleženo u Okeaniji, Južnoj Aziji i Podsaharskoj Africi, gde se procenat žena koje su doživele nasilje kreće od 33 do 51 odsto.

    Najniža stopa nasilja je u Evropi, gde se taj procenat kreće od 16 do 23 odsto, a slede Centralna Azija, Istočna Azija i Jugoistočna Azija.

    Nasilje nad ženama je, tokom poslednje decenije, bilo „endemsko u svakoj zemlji i kulturi“, pokazuju podaci istraživanja koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Fizičko ili seksualno nasilje je, prema istraživanju, doživela svaka treća žena u svetu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet