• Tramp priprema uredbu o društvenim mrežama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Administracija predsednika SAD Donalda Trampa priprema izvršnu uredbu s ciljem da se smanji pravna zaštita koja kompanije društvenih medija štiti od odgovornosti za ono što se objavljuje na njihovim platformama, izjavila su danas dva visoka zvaničnika administracije.

    Prema rečima tih zvaničnika, kako prenosi Njujork tajms, uredba se još priprema i podložna je izmenama, a olakšala bi saveznim regulatorima argumente da kompanije poput Fejsbuka, Gugla, Jutjuba i Tvitera guše slobodu govora kada izmedju ostalog suspenduju korisnike ili obrišu postove.

    Zvaničnici Bele kuće su rekli da će predsednik kasnije danas potpisati tu uredbu, ali su odbili da komentarišu njen sadržaj.

    Portparoli Tvitera i Jutjuba su odbili da komentarišu ove informacije, dok predstavnici Fejsbuka nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

    Neke od ideja iz ove uredbe potiču sa „samita o društvenim medijima“ koji je održan u julu prošle godine u Beloj kući, rekli su zvaničnici.

    Iako zakon ne pruža blanko zaštitu društvenim mrežama, pošto kompanije sada moraju da se pridržavaju zakona o autorskim pravima i moraju da uklanjaju piratske materijale koje objavljuju korisnici, on ih štiti od odgovornosti za postove korisnika.

    Tramp je juče zapretio novim propisima ili čak i zabranom njihovog rada, dan pošto je Tviter na dve njegove poruke dodao napomenu o potrebi provere podataka koje je predsednik SAD izneo u njima.

    Prema pisanju agencije AP, predsednik SAD ne može jednostrano da donese propise za te kompanije ili da ih zatvori, to bi zahtevalo delovanje Kongresa ili Savezne komisije za komunikacije, ali on je ipak ljutito uputio strogo upozorenje.

    Tvrdeći da tehnološki giganti „ućutkuju konzervativne glasove“ Tramp je u Tviter poruci napisao: „Snažno ćemo ih regulisati ili ih zatvoriti pre no što dozvolimo da se to (ućutkivanje) dogodi“.

    On je ponovio svoju raniju nepotkrepljenju tvrdnju koja je izazvala najnoviji okršaj sa tehnološkim firmama, da bi proširenje glasanja putem pošte pružilo „svima otvoren pristup prevari, lažiranju i krađi glasova“.

    Tramp i njegov izborni štab ljutito su reagovali kada je Tviter dodao poruku upozorenja na dve Trampove Tviter poruke u kojima je predsednik ocenio da su glasački listići poslati poštom „lažni“ i da će poštanski sandučići biti pokradeni.

    Ispod tih poruka Tvitera je link „pogledajte činjenice o glasanju poštom“, koji vodi korisnike do stranice gde se proveravaju činjenice i gde Tviter ispravlja lažne tvrdnje predsednika SAD. Ta društvena mreža je obećala da će povećati broj upozorenja na lažne informacije ili informacije koje čitaoca dovode u zabludu, ali je sporo reagovala na postove predsednika.

    Tviter je početkom ovog meseca ažurirao politiku upozorenja i etiketiranja postova.

    U novim postovima Tramp je optužio Tviter da se meša u američke predsedničke izbore zakazane za 3. novembar. Tviter „potpuno guši slobodu govora, a ja kao predsednik neću dozvoliti da se to dogodi“, naveo je on.

    Administracija predsednika SAD Donalda Trampa priprema izvršnu uredbu s ciljem da se smanji pravna zaštita koja kompanije društvenih medija štiti od odgovornosti za ono što se objavljuje na njihovim platformama, izjavila su danas dva visoka zvaničnika administracije.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]