• Verovatno ništa od promena – Evropljani će i dalje pomerati kazaljke leti i zimi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Iako je Evropska komisija (EK) još pre tri godine predložila da se ukine sezonsko pomeranje sata, države članice se o tome još nisu dogovorile, a čini se da u dogledno vreme ni neće.

    “U nedelju, 31. oktobra pomerićemo kazaljke”, izjavio je u petak portparol Stefan De Kersmaecker, odgovarajući na pitanje novinara šta se događa se predlogom da se ukine pomeranje kazaljki svake poslednje nedelje u martu i poslednje nedelje u oktobru.

    Pomeranje sata trebalo je da prestane 2019, nakon što je bivši predsednik EK-a Žan Klod Junker 2018. to predložio za celu Evropsku uniju, s tim da je članicama prepušteno da odluče hoće li zadržati letnje ili zimsko računanje vremena.

    Predlog je 2019. podržao Evropski parlament, ali trebalo bi da ga usvoje države članice. Trenutno nema nikakvih naznaka da bi predlog mogao dobiti njihovu podršku.

    “Stvar je sada u rukama država članica”, rekao je portparol.

    Evropski ministri saobraćaja odlučili su u decembru 2018. da odlože odluku o ukidanju sezonskog pomeranja sata do 2021. ali se nakon toga ništa nije dogodilo po tom pitanju.

    Odluka o tome hoće li neka država članica uzeti kao trajno letnje ili zimsko vreme zavis od njenog geografskog položaja i stoga je teško očekivati dogovor o predlogu EK-a koji se sada čini ishitren, iako to niko ne želi zvanično da prizna.

    U Evropskoj uniji postoje tri vremenske zone i najveća je srednjoevropska od Poljske na istoku do Španije na zapadu.

    Kada bi sve zemlje iz te vremenske zone uzele na primer trajno letnje računanje vremena, u Španiji, Belgiji, Holandiji, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prepodneva, a na severozapadu Španije oko 10 sati.

    U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vreme, sunce bi na istoku Poljske izlazilo u tri sata ujutro, u Varšavi u 3 sata i 15minuta, a u Berlinu 3 sata i 44 minuta.

    S druge strane, kada bi zemlje na zapadu i severu kontinenta ušle u zapadnoevropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije jer bi Francuska i Nemačka spadale u dve različite vremenske zone.

    Stoga se čini da je sezonsko pomeranje sata, uz sve nedostatke, ipak najbolji kompromis.

     

    Iako je Evropska komisija (EK) još pre tri godine predložila da se ukine sezonsko pomeranje sata, države članice se o tome još nisu dogovorile, a čini se da u dogledno vreme ni neće.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]