• Zabrana za onlajn privatne časove: Od odluke Pekinga strepi i 20.000 predavača iz Srbije?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kina je danas zabranila privatnim nastavnicima da drže časove na internetu ili na neregistrovanim mestima, poput stambenih zgrada, hotela i kafića.

    Najmnogoljudnija zemlja na svetu na taj korak se odlučila u težnji da iskoreni svako podučavanje zbog profita.

    Ove godine vlasti su zabranile profitno podučavanje iz predmeta u školskom programu, u nastojanju da ublaže pritisak na decu i roditelje.

    Ministarstvo obrazovanja je saopštilo da centri van kampusa koji nude nastavne predmete iz školskog programa moraju biti licencirani da rade van registrovanog mesta i da zapošljavaju kvalifikovane nastavnike, prenosi Rojters. I institucijama koje primarno ne rade preko interneta takođe neće biti dozvoljeno da izvode nastavu nakon škole putem poruka, video konferencija ili platformi za prenos uživo, saopštilo je ministarstvo.

    Ministarstvo je navelo da zabeleženi pokušaji izbegavanja propisa uključuju angažovanje predavača pod maskom „kućnih usluga“, „kulturne komunikacije“ ili „podučavanja uživo“, kao i izvođenje nastave u ime letnjih kampova ili studijskih putovanja. I mediji u Kini su ove nedelje izvestavali o različitim načinima na koje roditelji i tutori pokušavaju da zaobiđu pravila, uključujući i to kako su neke agencije oglašavale poslove za učitelje koji mogu da zarade do 4.650 dolara mesečno.

    Kako se navodi na sajtu Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), ove izmene direktno pogađaju sve škole i druge institucije obrazovanja, same učenike i njihove roditelje, ali i sve strance koji drže onlajn časove učenicima iz Kine. Među njima je i između 15.000 i 25.000 predavača engleskog jezika iz Srbije, tvrde u UFPS-u pozivajući se na podatke iz svojih i anketa NALED-a, URI-ja.

    Kako kažu, mnogi nastavnici će ostati bez prihoda te će morati da traže škole i učenike u drugim zemljama gde je ESL industrija (English as a Second Language) razvijena – Japan, Koreja, Rusija, Turska, itd.

     

    Kina je danas zabranila privatnim nastavnicima da drže časove na internetu ili na neregistrovanim mestima, poput stambenih zgrada, hotela i kafića.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]