• Zašto se na grčkim ostrvima kuće farbaju u belo i plavo?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Karakteristične kuće u belim i plavim bojama zaštitni su znak bajkovitih grčkih destinacija kao što su Mikonos i Santorini.
     
    Samo pogled na fotografije s arhitekturom u bojama grčke zastave tera nas da poželimo da uživamo u lepim plažama i mediteranskoj kuhinji, ali znate li šta karakteristične boje vedrog neba i mora simbolišu?
     
    Boje kuća sa grčkih ostrva nastale su iz praktičnih razloga. Kamen dostupan na mestima kao što su Mikonos, Paros i Naksos imao je jedan nedostatak – tamniju, zemljanu boju koja je privlačila sunce i život u kućama činila neizdrživim zbog visokih temperatura.
     
    Kako bi se rashladili, Grci su obojili kamen u belo, a nakon što se ta metoda pokazala uspešnom, postala je i deo tradicije. U arhitekturu se sredinom 20. veka uplela i bolest.
     
    Kako bi se sprečilo širenje kolere, grčke vlasti zatražile su premazivanje kuća krečom, koji služi i kao dezinficijens.
     
    Baš kao i bela boja – i plava ima svoje „zašto i zato“.
     
    Grčki ribari i pomorci bojili su vrata i prozore bojom koja im je ostala od farbanja broda, a plava je zbog svog sastava bila najdostupnija. Karakteristična plava boja koja se koristila za brodove i kuće na grčkim ostrvima bila je napravljena od mešavine krečnjaka i sredstva za čišćenje „loulaki“, jedne vrste plavog talka koja je većini stanovništva bila lako dostupna kod kuće. Zbog toga je plava boja bilo vrlo jednostavna da se napravi.
     
    Lepe boje kuća na grčkim ostrvima prestale su da budu samo praktične i poželjne,i postale su oabvezne tokom šezdesetih godina prošlog veka. Aktuelni režim smatrao je kako će prepoznatljive boje podstaći rodoljublje i nacionalizam, a uskoro je i donet zakon kojim se nalaže bojenje kuća na grčkim ostrvima u plavo i belo.
     
    Iako su danas propisi blaži, boje grčkih ostrva privlače turiste, pa se tradicija i zbog toga nastavila.
     
    Lutajući ostrvima, posetioci mogu da pronađu domove s izvornim kamenjem u boji zemlje ili malo drugačijim bojama. Međutim, plava i bela još dominiraju grčkim ostrvima, po kojima su poznati širom sveta.
     

    Karakteristične kuće u belim i plavim bojama zaštitni su znak bajkovitih grčkih destinacija kao što su Mikonos i Santorini.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]