• Zemlje koje od putnika zahtevaju buster dozu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pandemija još uvek traje, a pravila se menjaju. Kako stvari stoje, vakcinacija samo po sebi uskoro neće biti dovoljna za putovanja, već će za ulazak na željenu destinaciju biti potrebna i potvrda da ste primili buster dozu.

    Nekada smo mislili da će dve doze vakcine protiv koronavirusa biti dovoljne da putujemo bezbedno i slobodno svetom. Izgleda da nije tako, jer budući da pandemija još uvek traje i virus stalno mutira, situacija zahteva stroža pravila, piše TravelPulse.

    Tako je sve više zemalja u poslednjih nedelja koje menjaju svoja pravila i traže od međunarodnih putnika buster dozu, tako da su putnici koji planiraju putovanje u narednom periodu suočeni s tim da se definicija potpuno vakcinisanog turiste menja.

    Nedavne studije pokazale su da buster doza dovodi do snažnijeg imuniteta i jača zaštitu od koronavirusa, a istraživanje iz Velike Britanije ukazuje na to da buster doza smanjuje rizik od hospitalizacije i smrtnosti od koronavirusa za 95 odsto kod ljudi starosti iznad 50 godina.

    Suočeni s ovakvim saznanjima, zdravstvene vlasti širom sveta revidiraju svoju politku ulaska.

    Evropska komisija izvršila je revizije EU digitalni kovid sertifikata, pa tako sada ove propusnice važe 270 dana osim ukoliko se njihova validnost ne obnovi buster dozom.

    I iako je EU kovid sertifikat povezan sa putovanjima u okviru Evropske unije, sigurno je da će i ostali delovi sveta razmisliti da o ovim pravilima.

    U nastavku vam predstavljamo zemlje u kojima dve doze vakcine protiv koronavirusa po svemu sudeći neće biti dovoljne za ulazak:

    Austrija

    Ranije su sertifikati o vakcinama važili 12 meseci, ali su austrijske vlasti početkom decembra promenile propise. Sada, dokaz o vakcinaciji sa dve doze važi samo devet meseci od poslednje doze, ali se može obnoviti ako ste dobili teću dozu.

    Zvaničnici su takođe odlučili da vakcina Džonson i Džonson neće biti priznata osim ako pojedinac nije dobio i buster dozu.

    Hrvatska

    Hrvatska smatra da je potvrda o vakcinaciji sa dve doze istekla ako je prošlo više od 365 dana od poslednje doze. Informacije o buster dozi nisu jasno navedene, ali pretpostavljamo da će ovakva pravila navesti mnoge da prime i buster dozu pre nego što se upute u Hrvatsku.

    Francuska

    Putnici će morati da imaju treću dozu za ulazak ako je prošlo četiri meseca ili više od druge doze. Pravilo stupa na snagu 15. februara.

    Grčka

    Počevši od februara, Grčka će dozvoliti ulazak samo putnicima koji su drugu dozu primili u poslednjih sedam meseci, osim ako nisu primili i buster dozu.

    Island

    Island će „primati“ samo putnike koji su vakcinaciju sa dve doze izvršili u poslednjih devet meseci, osim ako nisu primili i treću dozu.

    Izrael

    Putnici koji žele da idu u Izrael moraće da se vakcinišu drugom dozom najviše 180 dana pre puta, osim ukoliko se nisu vakcinisali i buster dozom vakcine

    Holandija

    Amerikanci će od 2. februara moći da posećuju Holandiju bez karantina, pod uslovom da su prethodno vakcinisani trećom dozom vakcine. Oni koji su primili samo dve doze moraće u karantin 10 dana.

    Španija

    Bez buster doze, kovid sertifikati se smatraju važećim samo 270 dana (devet meseci) od poslednje doze.

     

    Pandemija još uvek traje, a pravila se menjaju. Kako stvari stoje, vakcinacija samo po sebi uskoro neće biti dovoljna za putovanja, već će za ulazak na željenu destinaciju biti potrebna i potvrda da ste primili buster dozu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]