• Devet novih zaraženih virusom zapadnog Nila u Vojvodini

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Vojvodini su zabeležena dva smrtna slučaja izazvana groznicom Zapadnog Nila. Reč je o zaraznoj bolesti, čiji je glavni prenosilac vrsta komarca odomaćena i kod nas

    Najvažniji izvori bolesti su divlje barske ptice, dok se kod ljudi infekcija prenosi ubodom zaraženog komarca. Iako posebne terapije protiv te bolesti nema, stručnjaci preporučuju dodatni oprez.

    U prethodnih mesec dana registrovano je devet novozaraženih, što čini blago pogoršanja epidemijske situacije, kaže epidemiolog Snežana Medić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine i navodi da su dva pacijenta preminula.

    Groznica Zapadnog Nila uglavnom prolazi bez simptoma, kaže epidemiolog Medić, i objašnjava da tek svaki peti pacijent ima simptome slične gripu.

    „To su povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, osip na telu i proliv. Oni prolaze spontano u pet do sedam dana a najteži slučajevi koji se javljaju u ispod 1 odsto svih inficiranih, imaju upalu mozga i moždanica“ izjavila je Medić.

    Simptomi pacijenata sa teškom kliničkom slikom su još i glavobolja, ukočen vrat, povraćanje, paraliza, nevoljni pokreti, gubitak svesti i padanje u komu, navodi doktorka, i naglašava da takvi slučajevi zahtevaju hitno bolničko lečenje. U nekim slučajevima, uprkos intenzivnom bolničkom lečenju i antivirusnoj terapiji, dolazi do smrtnih ishoda, kaže Medić.

    Kao glavne zaštitne mere, doktorka Medić navodi i upotrebu repelenata na otkrivenim delovima tela, izbegavanje izlaska u sumrak i zoru, kada su komarci najaktivniji, kao i izbegavanje površina u blizini vode.

    Ona objašnjava koje grupa sugrađana su najpodložnije infekciji a to su starije, hroničnih oboljenja i sa oslabljenim imunitetom.

    Zaraženi komarci zabeleženi su, kao i prethodnih godina, na teritoriji Novog Sada, Beočina i Petrovaradina a mere koje preduzima zajednica su priobalno isušivanje stajaćih voda, dodaje sagovornica.

    U Vojvodini su zabeležena dva smrtna slučaja izazvana groznicom Zapadnog Nila. Reč je o zaraznoj bolesti, čiji je glavni prenosilac vrsta komarca odomaćena i kod nas

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina