• Govor mržnje sve prisutniji na društvenim mrežama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Govor mržnje je i dalje u značajnoj meri prisutan u našem društvu, i to sve više na društvenim mrežama, gde je to mnogo teže kontrolisati. To je jedan od zaključaka međunarodne konferencije posvećene upravo toj temi, a koja je u organizaciji Pokrajinskog ombudsmana danas održana u Subotici.

    Uloga nezavisnih institucija u suzbijanju govora mržnje, pravna zaštita i krivična odgovornost, javna komunikacija. To su samo neke od tema o kojima su govorili eminentni stručnjaci i predstavnici nezavisnih institucija i naučnih instituta. Jedno od predavanje se odnosilo na govor mržnje kao oblik vršnjačkog nasilja, i to pre svega na društvenim mrežama.

    „Vršnjačko nasilje je u Srbiji, kao i u svetu veoma zastupljeno, pogovoto zbog toga što se sav vid agresije i svi vidovi nasilja reflektuju sada iz stvarnog sveta u onlajn-virtuelni svet, i nekako smo utvrdili da je ovo nasilje još više opasno upravo po te najosetljivije grupe, kao što su osnovnoškolsa i srednjoškolska grupa dece”, objašnjava Vida Vilić, kriminolog.

    Govor mržnje ima značajan uticaj i na ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Situacija se u toj oblasti u značajnoj meri popravila, kako u Srbiji tako i u susednim zemljama, ali i dalje ima prostora za napredak.

    „To je davna prošlost, to je iza nas i svakako to govori o zrelosti našeg društva i govori o tome da smo uradili dobar posao, jer smo napravili, svi mi zajedno, atmosferu u kojoj toga nema”, kaže dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.

    „Postoje određene društvene skupine, koje nisu zainteresovane za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, jer ih smatraju nepotrebnima i vrše određene pritiske i prema Vladi da redefiniše taj model, a posebno vrše pritisak prema određenim manjinskim zajednicama”, ističe prof.dr Siniša Tatalović, profesor Fakulteta političkih nauka iz Zagreba.

    Konferenciju o govoru mržnje organizovao je Pokrajinski ombudsman, u saradnji sa Institutom za kriminološka i sociološka istraživanja.

    „Predlažem da se u našim nastupima trudimo da budemo što je moguće tolerantniji jedni prema drugima, da osuđujemo javno i lično svaki oblik diskriminatornog ponašanja i da tako idemo ka jednom boljem i zajedničkom sutra”, kaže prof. dr Zoran Pavlović, Pokrajinski zaštitnik građana.

    Zahvaljujući moći i uticaju društvenih mreža, govor mržnje sve više postaje globalan problem, u čije rešavanje moraju biti uključene sve strukture društva, zaključeno je na skupu u Subotici.

     

    Govor mržnje je i dalje u značajnoj meri prisutan u našem društvu, i to sve više na društvenim mrežama, gde je to mnogo teže kontrolisati. To je jedan od zaključaka međunarodne konferencije posvećene upravo toj temi, a koja je u organizaciji Pokrajinskog ombudsmana danas održana u Subotici.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Spaljeno 70 hektara trave na Zagajičkim brdima

    Svakog proleća stanovnici u okolini Deliblatske peščare suočavaju se sa požarima koje izaziva lokalno stanovništvo koje se bavi stočarstvom. Tako je prošle nedelje u okviru specijalnog […]

    Marcišor – glasnik proleća

    Simbol praznika je mali predmet zakačen za crveno-beli šnur, nosi se ceo mart mesec, i taj običaj, za koji nauka tvrdi da je star oko 8.000 godina, živa je tradicija Rumuna u južnom Banatu, a od […]