• Grip u Vojvodini: Koliko ga ima, da li ima drugih tegoba i kakvo je opterećenje domova zdravlja?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Virus gripa potvrđen je kod 58 građana u ovoj sezoni nadzora u Vojvodini, podaci su Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

    Epidemiolozi prate oboljenja slična gripu, akutne respiratorne infekcije i virus gripa ove sezone i testiranjem uzoraka 670 pacijenata sa sumnjom na grip, otkrivene su infekcije virusom gripa tipa A (H3N2) kod 46 građana, a virusom tipa A bez podtipa kod 12 obolelih.

    Svi oboleli su iz Severnobanatskog, Srednjobanatskog i Južnobačkog okruga.

    Tokom protekle sedmice nadzora, u Vojvodini je registrovana incidencija oboljenja sličnih gripu na nivou sporadičnih i izolovanih slučajeva oboljenja. 

    Registrovani trend oboljenja sličnih gripu je u blagom porastu, a za akutne respiratorne infekcije trenutno je opadajući.

    Akutne respiratorne infekcije najčešće su kod dece uzrasta do četiri godine, te je protekle nedelje otkriveno 306 ovakvih slučajeva kod mališana. Inače, utvrđeno je ukupno 712 slučajeva akutnih respiratornih infekcija.

    Oboljenja slična gripu najčešće muče decu uzrasta od pet do 14 godina. Ipak, stepen opterećenja zdravstvenih ustanova je u ovom trenutku nizak, zaključak je IZJZV.

    Virus gripa potvrđen je kod 58 građana u ovoj sezoni nadzora u Vojvodini, podaci su Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Spaljeno 70 hektara trave na Zagajičkim brdima

    Svakog proleća stanovnici u okolini Deliblatske peščare suočavaju se sa požarima koje izaziva lokalno stanovništvo koje se bavi stočarstvom. Tako je prošle nedelje u okviru specijalnog […]

    Marcišor – glasnik proleća

    Simbol praznika je mali predmet zakačen za crveno-beli šnur, nosi se ceo mart mesec, i taj običaj, za koji nauka tvrdi da je star oko 8.000 godina, živa je tradicija Rumuna u južnom Banatu, a od […]