• Kako se rasporedila Pokrajina na izbornim listama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od ukupno kandidovanih 2.912 imena na 18 izbornih lista, njih 697 iz Vojvodine takmiči se za mesta u republičkom parlamentu. To znači da je u proseku svaki četvrti kandidat na listama iz Pokrajine, piše Dnevnik.

    Na izbornoj listi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, koja se nalazi prva na glasačkom listiću, od 250 kandidata za Skupštinu Srbije, 58 je iz Vojvodine. Od toga u prvih 100,  22 kandidata su iz gradova i opština u Pokrajini. Najviše ih je iz Novog Sada, njih 18, a potom slede Subotica i Pančevo sa po tri kandidata. Po dva predstavnika na ovoj izbornoj listi imaju Sombor, Ruma, Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Kikinda, Zrenjanin, Temerin i Inđija, dok po jednog imaju Šid, Kovin, Alibunar, Plandište, Odžaci, Pećinci, Sremski Karlovci, Žabalj, Novi Kneževac, Bački Petrovac, Crepaja, Nova Crnja, Bečej, Vrbas, Apatin,  Vršac, Bačka Palanka, Plandište, Novi Kneževac i Sivac. 

    Lista koalicije SPS–JS kandidovala je 49 imena iz Vojvodine, od toga u prvih 100 njih 16. Na listi je 12 kandidata iz Novog Sada, tri iz Zrenjanina, po dva iz Sremske Mitrovice, Apatina, Subotice, Kovačice, Kikinde, Sremskih Karlovaca i Stare Pazove, a po jedan iz Kovina, Pančeva, Vrbasa, Žablja, Sečnja, Bačke Palanke, Sombora, Temerina, Odžaka, Šida, Srbobrana, Žitišta, Bača, Rume, Bačke Topole, Nove Crnje, Alibunara, Novog Bečeja, Bele Crkve i Bačkog Petrovca.

    Izborna lista „SVM – Ištvan Pastor” iako manjinska, predložila je kandidate za svih 250 mesta u Skupštini Srbije. Osim sedam iz Beograda, svi ostali su iz Vojvodine. Najviše kandidata, njih 31 je iz Subotice, dok je po 10 iz Novog Sada, Bačke Topole i Zrenjanina, a iz Sente ih je devet. SVM je predložila  po sedam imena iz Kanjiže i Bečeja, po šest iz Sombora i Bačkog Petrovog Sela, pet iz Temerina. Po četiri kandidata su iz Kule, Srbobrana, Bajše, Stare Moravice, Hajdukova, a po tri iz Novog Kneževca, Sajana, Gornjeg Brega, Torde, Tornjoša, Nove Crnje, Bajmoka, Male Pijace, Sremske Mitrovice, Bačkog Gradišta, Pančeva, Čantavira, Bogaraša, Nove Crnje, Sajana, Stare Moravice  i Feketića.

    Prednjače Novosađani, za njima Subotičani

    Političke stranke su na ovim izborima kandidovale 427 imena iz Vojvodine, za 250 mesta u Skupštini Srbije. Od toga, 175 našlo se na prvih 100 pozicija. Kada je reč o manjinskim listama, SVM je predložio  243 kandidata iz Pokrajine, a još tri liste su predložile svojih 27 kandidata. 

    Najviše kandidata je iz Novog Sada, njih 132, odnosno svaki 22 kandidat kada se prečešljaju liste. Slede Subotica sa 62, Pančevo sa 43, Zrenjanin sa 38 i Sombor sa 26 kandidata. 

    Romska partija, od 15 predloženih ima jednog kandidata iz Pokrajine, iz Banatskog Novog Sela, a takođe i Ruski manjinski savez koji je od 32 imena,  kandidovao jedno iz Apatina.Po dve bošnjačke i albanske manjinske liste nemaju ni jednog kandidata iz Vojvodine.

    Srpska radikalna stranka kandidovala je 38 poslanika iz Vojvodine, od kojih je 28 u prvih 100 mesta. Najviše kandidata i to osam je iz Novog Sada, iz Pančeva su tri, a dva iz Rume. Po jedno ime je iz Vršca, Sečnja, Žablja, Čonoplje, Kikinde, po dva iz Sremskih Karlovaca, Krivaje, Plandišta, Bačkog Gračaca,  Stare Pazove. Potom, po jednog kandidata imaju Nova Crnja, Temerin, Vrbas, Inđija, Apatin, Žitište, Sremska Mitrovica, Bač, Nova Pazova, Titel, Alibunar, Gajdobra, Pačir, Bačka Palanka i Turija.

    Lista « Ujedinjeni za pobedu Srbije » ima 65 kandidata iz Vojvodine, a u prvih sto  je  22. Tako je 16 poslanika predloženo iz Novog Sada, četiri iz Subotice, po tri iz Vršca, Sremske Mitrovice, Pančeva, Zrenjanina, Rume i Kikinde. Po dva kandidata imaju Šid, Stara Pazova, Sombor, Vrbas i Inđija, a po jednog Ada, Senta, Plandište, Sečanj, Alibunar, Debeljača, Kula, Kovin, Deliblato, Pećinci, Novi Slankamen, Opovo, Novi Bečej, Bač, Bačka Topola, Bački Gračac i Bački Petrovac.

    Srpska stranka Zavetnici od 250 kandidata ima 49 iz Vojvodine, od toga je 18 u prvih 100. Najviše ih je iz Novog Sada 10, šest iz Pančeva, po pet Kikinde i Inđije, četiri iz Subotice, a tri iz Stare Pazove. Po dva imena na listi su iz Čoke, Zrenjanina, Sremske Mitrovice, Rume i Srbobrana, a po jedno iz Pećinaca, Žitišta, Novog Bečeja, Šida, Vrbasa i Bačke Palanke.

    Koalicija „Moramo” ima 27 kandidata iz Vojvodine, od toga 13 među prvih sto mesta. Predložili su šest poslanika iz Pančeva, četiri iz Subotice, po tri iz Sente i Apatina, a po dva iz Zrenjanina i Bačke Topole. Po jedan kandidat je iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Nove Pazove, Kule, Sombora i Novog Bečeja.

    Suverenisti imaju ukupno 120 kandidata, od toga su 23 iz Vojvodine i samo jedan od njih nije u prvih 100. Pet ih je iz Novog Sada, četvoro iz Pančeva, troje iz Zrenjanina, po dvoje iz Vršca, Subotice, Kule i Alibunara, a po jedan iz Sombora, Rume i Bele Crkve.

    Koalicija okupljena oko Dveri od ukupno 37 kandidata iz Vojvodine, 15 ima u prvih 100. Najviše ih je iz Sombora i to osam, sedam iz Pančeva, po četiri iz Sremske Mitrovice, Stare Pazove i Subotice, a po tri iz Novog Sada i Temerina. Dva kandidata ima Vrbas, a po jednog Bački Jarak i Pećinci. 

    Manjinska lista koalicije Zajedno za Vojvodinu ima ukupno 26 kandidata, od toga samo jedan nije iz Vojvodine, već iz Beograda. Ima šest kandidata iz Subotice i okoline, pet iz Novog Sada i po jednog iz Đurđina, Starog Žednika, Odžaka i Zrenjanina.

    Lista «  Boris Tadić – Ajmo Ljudi » ima 28 kandidata iz Vojvodine, a 17 je navedeno u prvih 100. Najviše ih je iz Vrbasa – sedam, potom pet iz Zrenjanina, tri iz Bačkog Dobrog Polja. Po dva su iz Pančeva i Žitišta, a po jedan iz Novog Sada, Temerina, Subotice, Pećinaca, Rume, Sečnja, Vršca, Titela i Kule.

    Među predloženim listama je i ona sa nazivom „Otete bebe”, sa 27 kandidata, od kojih je 16 iz Vojvodine i to po tri iz Rume i Novog Sada, a po jednog imaju Bačka Palanka, Inđija, Bač, Sombor, Titel, Sremska Mitrovica, Bački Gračac, Palić, Opovo i Novi Kozarci.

    Od ukupno kandidovanih 2.912 imena na 18 izbornih lista, njih 697 iz Vojvodine takmiči se za mesta u republičkom parlamentu. To znači da je u proseku svaki četvrti kandidat na listama iz Pokrajine, piše Dnevnik.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina